JZU bolnica Sveti Vračevi Bijeljina: Edukacija o upotrebi lične zaštitne opreme u vrijeme pandemije :: Semberija INFO ::

 

JZU bolnica Sveti Vračevi Bijeljina: Edukacija o upotrebi lične zaštitne opreme u vrijeme pandemije


Na području Grada Bijeljina nema registrovanih građana oboljelih od korona virusa, ali svi resursi su u službi zaštite zdravlja našeg stanovništva.  Vršilac dužnosti direktora bolnice dr Milica Lovrić, naglasila je da su zdravstveni radnici u punoj pripravnosti i spremni da urade sve što je potrebno kako bi što spremnije odgovorili u slučaju promjene epidemiološke situacije. U tom cilju, u bolnici je danas, 19.marta, organizovano edukativno predavanje zdravstvenim radnicima, o epidemiloškim karakteristikama virusa korona  i mjerama lične zaštite u toku rada sa pacijentima, a predavač je bila profesor dr Biljana Mijović, epidemilog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.



- Virusi korona su poznati još od 60-tih godina prošlog vijeka, virus SARS iz 2003. godine imao je samo 8.000 slučajeva u 25 zemalja, ali je imao visok potencijal širenja među zdravstvenim radnicima kod kojih  je zabilježen i veći letalite t(12%) nego kod populacije (10%), dok je MERS bio još opasniji  i u 2012. godini imao je letalitet čak 35%.  COVID 19 prvi put zabilježen  u Kini u decembru 2019. godine i o njegovim epidemiološkim karakteristikama se tek upoznajemo na osnovu iskustava kineskih ljekara, koji su vodili evidenciju na uzorku od oko 45.000 pacijenata. Oni su blaže oblike liječili simptomatski,  što će se i ovdje raditi, a kod težih formi koristili su antivirusnu terapiju, kortikosteroide i antibiotike. Najnovi podaci o letalitetu su 3,5%, rekla je prof. dr Mijović i naglasila da je važno istaći  da inkubacija traje oko 14 dana, da je pacijent zarazniji što su simptomi bolesti prisutniji.

- Klinička slika je krajnje nespecifična i uglavnom podsjeća na grip, a simptomi su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, a može doći do naglog pogoršanja sa akutnim respiratornim distesom. Uglavnom nema sekrecije iz nosa, ono se javlja kod svega 10% pacijenata“, pojasnila je prof.  dr Mijović.

Ona je prenijela stav kineskih kolega o rizičnom ponašanju u kojem se navodi da ličnu zaštitnu opremu moraju da imaju osobe koje su u dužem intenzivnom kontaku (manjem od 1,5 m) sa zaraženom osobom, te u skladu sa tim podsjetila na preporuku SZO za racionalno korišćnje lične zaštitne opreme. Detaljna uputstva SZO o načinu korišćenja i vrsti  lične zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama za vrijeme pandemije možete  pročitati na sajtu bolnice.

Semberija info - O. Stjepanović