Bijeljinski „Žitopromet“ još uvijek na čekanju :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinski „Žitopromet“ još uvijek na čekanju


Radnici bijeljinskog „Žitoprometa“, njih oko 195, koji su u proteklih dvadesetak dana, nakon jednomjesečnog štrajka i tri primljene plate, bili na plaćenom odsustvu, od prvog novembra ponovo su došli na posao. Iako je bilo najavljeno da će proizvodnja biti nastavljena, od toga za sada, kako kažu, nema ništa.

Predsjednik Sindikalne organizacije u „Žitoprometu“, Predrag Zarić, kaže da je sindikalno rukovodstvo jutros (četvrtak) razgovaralo sa većinskim vlasnikom Slobodanom Pavlovićem, ali da od njega nisu dobili nikakav konkretan odgovor na pitanje, šta će biti sa ovim mlinsko – prerađivačkim preduzećem.

„ Pavlović nam je rekao: „ Tražite sebi posla, tražite i vi kupca“. Rekao nam je da on nema novca za pokretanje proizvodnje u „Žitoprometu“. Još nam je rekao da je imao pedesetak zaintesovanih kupaca, ali da se nije odlučio na prodaju. Vjerovatno i on želi da što bolje prođe, ukoliko dođe do eventualne prodaje preduzeća“, kaže Zarić, ističući da radnici nisu dobili septembarsku platu. U međuvremenu nisu nabavljene sirovine za nastavak proizvodnje, tako da je trenutno van pogona i pekara i fabrika stočne hrane.

„Ukoliko neko i kupi „Žitopromet“, moraćemo još dva mjeseca čekati na ponovno pokretanje proizvodnje. Svakog mjeseca, samo za nerad, ukoliko se ne definiše status preduzeća i radnika, treba obezbijediti više od 500.000 KM. Za eventualne otpremnine, ukoliko bi se radnicima u prosjeku isplaćivalo oko 7.000 KM, treba obezbijediti 1,4 miliona KM. Pavlović kaže da je to za njega ogroman novac. On bi želio da mi sami odemo iz preduzeća i da zaboravimo na otpremnine“, ističe Zarić, naglašavajući da veliki broj radnika u „Žitoprometu“ radi više od 20 godina.

Iako su već zakoračili u treći mjesec bez proizvodnje, Zarić kaže da još uvijek nije poznata sudbina „Žitoprometa“, te da se zapada u sve veću neizvjesnost. Najteže im pada, kažu radnici ovog preduzeća, što su obavezni da svakog jutra dolaze u krug preduzeća,  a nemaju nikakvih konkretnih zaduženja i radnih zadataka.