Za ovogodišnju jesenju sjetvu planirano oko 18.000 hektara :: Semberija INFO ::

 

Za ovogodišnju jesenju sjetvu planirano oko 18.000 hektara


Prema informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, koju je usvojila Skupština grada na 21. sjednici, ovogodišnju žetvu strnih žita, prije svega pšenice, karakterisali su izuzetno loši vremenski uslovi i neuobičajeno dug rok trajanja žetve. Naime, visoke temperature tokom mjeseca aprila i maja su ubrzale zrenje strnih žita, te je žetva počela znatno ranije u odnosu na prethodne godine.
Prvi otkosi ječma pali su već krajem mjeseca maja, uz povoljne vremenske uslove žetva je brzo završena, uz solidne prinose i odgovarajući kvalitet samog zrna. Kod žetve pšenice situacija je bila znatno drugačija, jer je počela polovinom mjeseca juna, a pratila ju je česta smjena kiše i sunca, kao i toplog i hladnog vremena. Žetva je više puta prekidana zbog kiše, pa je okončana oko 20. jula. S obzirom na vremenske uslove tokom trajanja žetve, može se reći da je prosječan prinos od 4,5 tona po hektaru solidan, dok je kvalitet zrna sa svakom kišom bio sve lošiji. Ostvareni su solidni proizvodni rezultati što se tiče prinosa po jedinici površine, kako kod strnih žita, tako i uljane repice. Zbog čestih kiša, koje su padale u najnepogodnije vrijeme završetka vegetacije i pune zrelosti pšenice, sa kvalitetom zrna pšenice i njenom predajom mlinarima poljoprivredni proizvođači su ove godine imali posebnih problema.
 Ove jeseni na području Grada Bijeljina planira se sjetva 18.065 hektara (pšenica 14.350,  ječam 2.800, uljana repica 500, tritikale 240, krmno bilje 100, povrće 40 i zob na 35 hektara) što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje površina za 657 hektara ili 3,6 odsto. 
Osnovni razlozi za smanjenje sjetvenih površina, prije svega pod pšenicom, su finansijske prirode zbog njene niske otkupne cijene, kao i lošeg kvalitet ovogodišnjeg roda.
Isto tako, imajući u vidu da je pšenica osnovna životna namirnica stanovništva, poljoprivrednici očekuju dalje i sveobuhvatnije podsticanje ove proizvodnje sa viših nivoa vlasti, kao i pronalaženje načina za sprečavanje ucjenjivačkog odnosa mlinara prema poljoprivrednim proizvođačima u vrijeme žetve i otkupa pšenice, navedeno je u informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.
U svakom slučaju, nužno je da se u narednom periodu zauzme jasan stav prema proizvodnji pšenice, prije svega oko određivanja njene zaštitne cijene, čime bi se zaštitili i proizvođači i potrošači. Proizvodnja pšenice je isuviše važna da bi se prepustila tržišnoj stihiji i volji mlinara da odlučuju o njenoj sudbini, piše u ovoj informaciji.
Isto tako, imajući u vidu da je visina prinosa po jedinici površine i kvalitet zrna u direktnoj zavisnosti od primijenjene agrotehnike, a što je opet vezano za visinu podsticaja kao i visinu otkupne cijene, od resornog Ministarstva i Vlade RS se očekuje pomoć u obezbjeđivanju uslova za kvalitetniju i obimniju proizvodnju sa postojećih površina. U tom smislu, Odjeljenje za poljoprivredu je predložilo Skupštini da pokrene inicijativu prema Ministarstvu da se uvaži zahtjev mlinara za donošenje Pravilnika o kvalitetu merkantilne pšenice, na osnovu toga bi se utvrdila njena realna zaštitna cijena za rod 2019. godine, kao i da se ponovi Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije, posebno za mehanizaciju, samo za fizička lica.
Takođe, od Vlade Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je zatraženo iznalaženje najpovoljnijih mehanizama zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje od prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda, podsticanja izvoza, namjenskog korišćenja sredstava od naplaćenih prelevmana, izjednačavanja podsticaja sa zemljama iz okruženja i njihove isplate u što kraćim rokovima.