Na usluzi smo svim građanima koji zatraže našu pomoć :: Semberija INFO ::

 

Na usluzi smo svim građanima koji zatraže našu pomoć


U hitnim slučajevima vrijeme je i najveći prijatelj i najveći neprijatelj s kojim se osoblje hitne medicinske pomoći suočava, a brzi dolazak na lice mjesta, te same reakcije često su pitanje života i smrti. 
Rad hitne pomoći podrazumijeva pružanje hitne medicinske pomoći pacijentima koji su životno ugroženi, bez svijesti, koji imaju infarkt, moždani udar, teške povrede koje ugrožavaju život, itd. Imamo i dosta pacijenata koji nisu životno ugroženi. To su pacijenti koji se javljaju zbog povišene temperature, viroze, bolnih leđa, povraćanja i zaista je veliki broj takvih pacijenata. Grad Bijeljina je velika i razuđena lokalna zajednica s aspekta potreba građana za pružanje hitne medicinske pomoći i, naravno, svi građani trebaju da imaju medicinsku uslugu, pa tako i hitnu pomoć na raspolaganju 24 sata. Zbog toga je vrlo bitno razumijevanje građana, jer ekipe šaljemo na teren prema stepenu hitnosti, po prioritetima.  Prioritet imaju kada je u pitanju saobraćajna nesreća, ako je bol u grudima, sumnja na moždani udar ili neka trauma, dok će oni građani koji su uputili poziv, recimo, da imaju temperaturu tri dana, da danima ništa nisu jeli, da imaju hroničnu bol i da su to nepokretni pacijenti, njima nismo svaki put u situaciji da odemo odmah. Zato bih iskoristila ovu priliku da zamolim građane za dozu razumijevanja, jer postoje prioritetniji slučajevi na koje moramo hitno odgovoriti, pojašnjava načelnica službe,  prim. dr. Dubravka Savić, specijalista urgentne medicine. 
Naglašavajući da su  na usluzi svim građanima koji zatraže njihovu pomoć, u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina  preciziraju da, što se tiče broja ekipa hitne pomoći, imaju tri ekipe tokom dana, a dvije u vremenu od 23 časa do osam ujutro, te da je jedna ekipa  uvijek u prostorijama hitne pomoći. 

 

Hitna pomoć 124

Broj Službe hitne pomoći 124 dostupan je 24 sata 365 dana u godini. 
-Kada pozovete hitnu medicinsku pomoć javiće se dispečer s kojim treba razgovarati smireno i govoriti razgovijetno, savjetuje prim. dr Dubravka Savić. Prema njenim riječima, hitnu pomoć treba zvati ako naglo nastanu teškoće u disanju, gušenje stranim predmetima, zastoj rada srca i disanja, gubitak svijesti, iznenadna bol u grudima, otežani govor, slabost ili oduzetost dijelova tijela, iznenadno nastale ozlede, neuobičajeno krvarenje na bilo od kojih prirodnih otvora na tijelu, opekotine, udar struje ili groma, trovanje lijekovima ili hemikalijama, pokušaj samoubistva ili ubistva...Međutim, često, u panici, mnogi ljudi zovu ili posjećuju hitnu pomoć mada se ne radi o hitnom slučaju, već o problemu zbog kojeg terbaju zatražiti pomoć svog porodičnog ljekara. Iako Služba hitne medicinske pomoći neće nikoga odbiti ko zatraži njihovu pomoć, dobro je razmisliti o tome da svako od nas može biti hitni slučaj koji čeka intervenciju duže nego je potrebno, upravo zbog zbrinjavanja nehitnih slučjeva.