PJEŠACI I BICIKLISTI BUDITE VIDLjIVI! :: Semberija INFO ::

 

PJEŠACI I BICIKLISTI BUDITE VIDLjIVI!


U uslovima smanjenje vidljivosti, ne dozvolite da budete dio crne statistike!
 
Na regionalnom putu Ugljevik -  Glavičice, u mjestu Crveno Brdo, opština Ugljevik, drugog marta,  oko 18 časova dogodila se saobraćajna nezgoda sa teškim tjelesnim povredama. U saobraćajnoj nezgodi učestvovao je putnički automobil ,,pasat''  kojim je upravljalo lice H.M. i pješak D.B. Povrijeđena žena -  pješak prevežena je u Medicinski centar Tuzla, gdje su joj konstatovane teške tjelesne povrede.
 
Na magistralnom putu Bijeljina – Vršani,  u mjestu Ljeljenča, istog dana, drugog marta,  oko 19 časova dogodila se saobraćajna nezgoda sa teškim tjelesnim povredama. U nezgodi je učestvovalo teretno vozilo ,,man'' kojim je upravljalo lice B.J. i biciklista S.R. Alkotestiranjem lica utvrđeno je da biciklista imao 1,53 g/kg alokola u organizmu. Prevežen je u Medicinski centar u Bijeljinu gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede.
 
U oba slučaja obaviješten je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, koji je naložio preduzimanje svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdili tačni uzroci koji su doveli do ovih teških saobraćajnih nezgoda.
 
Kako bi uticali da se smanji crna statistika, apelujemo na pješake i bicikliste da koriste svjetloodbojni prsluk koji, u značajnoj meri, pomaže da pješak bude uočen od strane vozača. Zimski period karakterističan  je i po tome što veći broj broj naših sugrađana nosi tamnu odjeću (jakne i kape), što umnogome otežava njihovu vidljivost, a posebno u ulicama i mjestima koji nisu osvijetljeni.
 
Iz tih razloga, apelujemo na pješake i na bicikliste, kao ranjive kategorije učesnika u saobraćaju,  da u uslovima smanjene vidljivosti, a naročito u periodu od 16 časova koriste svijetloodbojni prsluk, da u vannaseljenom mjestu koriste lijevu ivicu puta, da kolovoz prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prelazu, kao i da se ne kreću kolovozom ukoliko su pod dejstvom alkohola'', preciziraju iz policije.
 
Ne dozvolite da postanete dio crne statistike! Nosite odjeću koja na sebi ima flurocentne i svjetle djelove kao bi bili uočeni od strane vozača kao učesnika u saobraćaju.