Mitrovdanski vašar :: Semberija INFO ::

 

Mitrovdanski vašar


Sa ciljem očuvanja tradicije, osmog novembra, u okviru Mitrovdanskih svečanosti, AD ,,Grad“ Bijeljina na prostoru Agrotržnog centra ,,Knez Ivo od Semberije“, u vremenu od devet do 16 časova, organiuzuje Mitrovdanski vašar.

 Kako najavljuju organizatori, vašar će na jednom mjestu okupiti izlagače iz Semberije, Posavine i podmajevičkog kraja, a obilovaće bogatim programom revijalnog i takmičarskog karaktera. Prilika je to za mnoge i da evociraju uspomene iz mlađih dana na održavanje Mitrovdanskog vašara u Bijeljini. 
Održavanje Mitrovdanskog vašara  obnovljeno je prošle godine kako bi oživjela tradicija, stari običaji i zanati. Inače, Mitrovdanski vašar u Bijeljini prvi put je organizovan krajem devetnaestog vijeka. Posljednji put održan je na Agrotržnom centru 2008. godine, a nakon osam godina pauze, 2017. godine, AD ,,Grad“ organizuje vašar uz obećanje da će istrajati u namjeri da ova manifestacija zaživi.     
-Učesnici ovogodišnjeg Mitrovdanskog vašara predstaviće se u brojnim aktivnostima od kojih izdvajamo pripremanje svadbarskog kupusa, izložbu kućne radinosti i starih zanata, izložbu povrća, voća i cvijeća, kao i izložbu životinja i kućnih ljubimaca, navode iz AD ,,Grada“ najavljujući održavanje i Prvog mitrovdanskog turnira u gađanju glinenih golubova, kao i Fijakerijadu.



Kada je riječ o takmičarskom dijelu programa, tu se, u okviru Kupusijade, izdvaja pripremanje svadbarskog kupusa, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da uzmu učešća u pripremanju ovog gurmanskog jela. Što se tiče revijalnog dijela Kupusijade, posjetiocima Mitrovdanskog vašara prestaviće se Milun Tošić, organizator Kupusijade u Mrčajevcima kod Čačka. Inače, kao poklon AD ,,Grada“ Bijeljina i preduzeća ,,ZP Komerc“ Vršani, za sve posjetioce manifestacije predviđena je besplatna konzumacija svadbarskog kupusa. 
U okviru manifestacije organizuje se i Mitrovdansko posijelo koje će se održati u Centru za kulturu sa početkom u 20 časova, a posjetioce, kako najavljuju organizatori, očekuje bogat kulturno-umjetnički program. 
Pomoć u organizaciji Mitrovdanskog vašara i Mitrovdanskog posijela AD ,,Gradu“ pružili su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Grad Bijeljina, te preduzeća ,,ZP Komerc“, ,,Mega drvo“, i ,,Spektar drink““.   
Organizatori manifestacije pozivaju zainteresovane izlagače i takmičare da se blagovremeno prijave za učešće, a sve informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 055 203- 403 ili na adresu AD ,,Grad“ Bijeljina, Miloša Crnjanskog 38.