Mitrović i Mićić razgovarali o auto-putu :: Semberija INFO ::

 

Mitrović i Mićić razgovarali o auto-putu


Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović razgovarao je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i o revitalizaciji pruge od Šida do Bijeljine.

- Razgovarali smo i o izgradnji mosta na Savi i samog graničnog prelaza koji će biti na strani Srbije, zatim o mogućnosti korekcije priključka auto-puta na zaobilaznicu, rekao je Mitrović te najavio i revitalizaciju željezničkog saobraćaja u Semberiji, navodeći da je to bila jedna od tema njegovog sastanka sa kolegama u Beogradu 21. februara.

- Srbija je, kao i Republika Srpska i BiH, zainteresovana za gradnju auto-puta i za revitalizaciju pruge od Šida do Bijeljine, a ovdje se pojavila dobra ideja da se pruga koja ulazi u grad izmjesti i da ide u blizini novog auto-puta, kako bi se izbjegle gužve, a sadašnji željeznički kolosijek pretvorio bi se u široki prilaz prema gradu, što bi doprinijelo ubrzanju saobraćaja.

- Za svaki grad su vrlo bitni promet robe, putnika i kapitala, a izradnja auto-puta, njegovo povezivanje sa zaobilaznicom, izmještanje željezničke stanice i pruge doprinijelo bi rješavanju ovog problema“, naglasio je Mitrović i dodao da građane svakodnevno opterećuje i pitanje gužve na graničnom prelazu Rača, na strani Srbije, što je bila jedna od tema nedavnog sastanka u Beogradu.

- Dogovorili smo formiranje operativnog tima koji će se sastojati od 11 članova iz Srbije i BiH, a koji će se baviti pitanjem praćenja projekta izgradnje mosta na Rači i auto-puta od Rače do Bijeljine i dalje prema Brčkom, Vukosavlju i Doboju“, rekao je Mitrović i dodao da će tema te radne grupe biti i željeznički saobraćaj. Mitrović je izrazio očekivanje da će buduća saradnja resornog ministarstva na nivou BiH i gradonačelnika Bijeljine biti vrlo uspješna i korisna za grad, Republiku Srpsku i BiH.

Gradonačelnik Mićo Mićić podsjetio je da je Gradska uprava završila veliki dio svojih obaveza oko najvećeg projekta, izgradnje auto-puta.

- Usvojen je prostorni plan i definisana trasa na kilometar od Industrijske zone dva, a narednih dana parcelaciju će raditi devet timova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove“, rekao je Mićić. Kao mjesto buduće željezničke stanice u Bijeljini, naveo je lokaciju preko puta Industrijske zone dva, a stara pruga trebala bi biti ukinuta i taj prostor uređen u široki prilaz gradu.

- Sa ministrom Mitrovićem je razgovarano i o asfaltiranju i modernizaciji puta za granični prelaz Jamena, jedinom koji nema struju ni asfalt. Biće urađen elaborat, a procjena je da će vrijednost radova iznositi oko 300.000 KM“, rekao je gradonačelnik Mićić.

Semberija INFO - O. Stjepanović
​Foto - B. Milošević