Predstavljeni potencijali Grada za razvoj eko-turizma :: Semberija INFO ::

 

Predstavljeni potencijali Grada za razvoj eko-turizma


Bijeljinsko Ekološko udruženje „Eko-put“ predstavilo je potencijale za razvoj eko-turizma u slivu donjeg toka i ušća rijeke Drine u Savu, kao i za razvoj seoskog turizma.

Predsjednik „Eko-puta“ i koordinator projekta „Proširenje turističke ponude Grada Bijeljina razvojem eko-turizma“ Snežana Jagodić Vujić navela je da je cilj ovog projekta afirmacija i razvoj eko-turizma kao turističke grane koja bilježi rast na svjetskom nivou. 

Ona je istakla da je u toku 11 prethodnih mjeseci ovo udruženje, u saradnji sa udruženjem roditelja i nastavnika „Bon-san“, radilo na projektu koji je podržao UNDP u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu. 



- Cilj nam je bio da ojačamo smještajne i boravišne kapacitete Eko-centra „Jezera“, da izvršimo redefinisanje njegovog statusa u Vizitorski centar za donji tok i ušće rijeke Drine, ali i da uradimo istraživanje o potencijalima koje nam pruža sliv donjeg toka i ušća rijeke Drine za razvoj seoskog turizma - pojasnila je Vujevićeva. 
Prema njenim riječima, u toku realizacije projekta u Eko-centru uspjeli su da naprave i ljetnu učionicu površine 50 kvadrata, a započeli su i izgradnju mini-naselja drvenih šatora. 
- Bez obzira što radovi nisu bili završeni u avgustu, uspjeli smo da organizujemo dva kampa za mlade, pa smo u prvom bili domaćini Udruženju građana „Otaharin“ odnosno za 40 mladih ljudi od 16 do 23 godine, a drugi kamp, koji je bio isključivo ekološki, organizovali smo za oko 30 mladih - pojasnila je Vujićeva, dodajući da je odluka za redefinisanje Eko-centra u Vizitorski centar donesena još prije dvije godine kada je započela kampanja za uspostavljanje zaštićenog područja u slivu donjeg toka ušća rijeke Drine, u svrhu dobijanja statusa rezervata biosfere, kao zaštićenog područja. 
Ona je dodala da očekuje da će istaživanja koja rade pomoći da iniciraju lokalno stanovništvo na bolji odnos prema prirodi, ali i vlasnike šljunkara da razmisle o načinu vršenja eksploatacije šljunka.

Izvor: Grad Bijeljina