U BIJELjINSKOJ BOLNICI PONOVO SE RADI OPERACIJA KATARAKTE :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINSKOJ BOLNICI PONOVO SE RADI OPERACIJA KATARAKTE


 U JZU bolnica „Sveti vračevi“, 21. februara,  urađeno je ukupno 10 operacija katarake  PHACO (FAKO) metodom. Operacije je izvela primarijus dr Mila Pejić Marjanović, specijalista oftalmologije iz UKC Banjaluka u saradnji sa oftalmolozima iz bijeljinske bolnice.

-Fako metoda je najsavremenija operacija katarakte u svijetu i u oftalmologiji čini 90 posto operativnih zahvata. Pacijenti koji imaju kataraktu imaju zamućenje sočiva koje utiče na smanjenje njihove vidne oštrine. Operativni zahvat je izuzetno uspješan i odmah nakon operacije pacijent vidi“, kaže prim. dr Mila Pejić Marjanović i dodaje da gotovo polovina pacijenata, koja prođe kroz oftalmološku ambulantu ima problem sa kataraktom.

-Ovaj zdravstveni problem pogađa većinom populaciju stariju od 65 godina, ali javljaju se i mnogo mlađe osobe“, istakla je prim. dr Danijela Đukin, koja predstavlja dio operativnog tima za operaciju katarakte i dodaje da se u ovoj godini planira izvesti oko 700 operacija katarakte.

-Do sada su pacijenti odlazili u druge zdavstvene centre i privatne klinike, a od sada je ova intervencija dostupna i besplatna u JZU „Sveti vračevi“, za sve osiguranike sa područja Republike Srpske.