Bijeljina: Visoke kazne za neprimjereno odlaganje životinjskih leševa :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Visoke kazne za neprimjereno odlaganje životinjskih leševa


​Veterinarska inspekcija pojačaće u narednom periodu kontrolu odlaganja leševa životinja, a kazna za sva lica koja ih budu bacala u rijeke ili druge vodene tokove i odvode, omogućavajući na taj način širenje zaraze, iznosiće do 3.000 KM, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

- Bačeni leš ili dijelovi trupa ili organa životinje predstavljaju potencijalni izvor zaraze za okolinu. Osim u vodene tokove, zabranjeno je da budu bačeni na otvorenom prostoru, na putevima, u šumama i na drugim mjestima. Vlasnici životinja, na osnovu Zakona o veterinarstvu, dužni su da prijave uginuće životinja zoohigijeničarskoj službi i da se pridržavaju uputstava u vezi sa odlaganjem leševa, kao i da o uginuću životinje obavijeste Veterinarsku inspekciju – izjavio je načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević.

On je naveo da su vlasnici obavezni da, ukoliko sumnjaju da je životinja uginula od zarazne bolesti, o tome obavijeste ovlašćenu veterinarsku organizaciju koja će uzeti patološki materijal i poslati ga na ispitivanje radi ustanovljavanja uzroka uginuća.

- Zoohigijenska služba je dužna da, kada je to potrebno, obezbijedi prevoz leša sa mjesta uginuća do mjesta za pregled leševa ili za sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbijedi dezinfekciju mjesta uginuća, vozila i opreme. Ovo je od naročitog značaja sa aspekta suzbijanja bolesti koje se sa životinje, odnosno leša, mogu prenijeti na čovjeka ili na druge životinje – istakao je Jovičević.

Ukoliko odgovorna lica ne ispoštuju navedene odredbe Zakona o veterinarstvu, članom 120. ovog zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za privredno društvo ili drugo pravno lice, od 300 do 900 KM za odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, od 1.000 do 3.000 KM za preduzetnike, odnosno od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

Veterinarska inspekcija će sa ciljem pojačane kontrole uvesti i dežurstva u dane vikenda.

​Grad Bijeljina