POLjOPRIVREDNI FAKULTET I GRAD BIJELjINA: O izazovima poljoprivredne proizvodnje :: Semberija INFO ::

 

POLjOPRIVREDNI FAKULTET I GRAD BIJELjINA: O izazovima poljoprivredne proizvodnje


U organizaciji Univerziteta ,,Bijeljina“ i suorganizaciji Gradske uprave Bijeljina, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Komore inženjera poljoprivrede Republike Srpske, održan je seminar za poljoprivredne proizvođače ,,Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini“. 

Teme aktualne u domaćoj poljoprivredi okupile su, osmu godinu za redom, na jednom mjestu semberske poljoprivrednike, stručnjake i univerzitetske profesore, kao i  predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Grad Bijeljina podržao je skup na kom se može čuti glas eminentnih stručnjaka, ne samo iz RS već i iz regiona. 

Predrag Jović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine, smatra da je seminar podstrek za poljoprivredne proizvođače da vide u kom smjeru ide poljoprivreda, te da sagledaju na koji sve način mogu biti konkurentniji.

- Sinergija između resornog ministarstva i opština i gradova koji imaju neki budžet mora da postoji i nadamo se da ćemo na ovom skupu vidjeti u kom pravcu dalje, pogotovo Semberija, jer poljoprivreda zaslužuje mnogo veća ulaganja preko države, kaže Jović. 

Akcenat seminara održanog na Univerzitetu ,,Bijeljina“ stavljen je na pretpristupne fondove.
- Preko bijeljinskog Agrarnog fonda jedan poljoprivredni proizvođač u Bijeljini dobio je grant od 100.000 maraka, a u budućnosti će ta sredstva biti i mnogo veća. Ove godine preko EU treba da se plasira preko 30 miliona evra, to je velika šansa, jer poljoprivrednicima treba gotov novac, ističe Predrag Jović. 
  
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković smatra da će savjetovanje dati neka rješenja za uspješnu ratarsku i stočarsku proizvodnju, kao i niz savjeta poljoprivrednicima kako da podspješe proizvodnju.

- Komora još više mora da se angažuje i još više da osnaži svoje redove kako bi adekvatno odgovorili izazovima koji predstoje, naročito pred inženjerima  agronomije, kaže Marinković, istakavši da su klimatske promjene svugdje, pa i kod nas, osnovni problem. 

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković govorio je o uslovima koje poljoprivredni proizvođači moraju da ispune kako bi se mogao odvijati izvoz proizvoda biljnog porijekla u EU, te Rusiju i Tursku.
 
- Rusija i Turska su trenutno otvorenije za naše proizvode. Dobra je vijest da smo dobili dozvolu za izvoz sadnog materijala za Rusiju, a kad je riječ o Turskoj, proizvodi iz BiH bez problema se plasiraju na turskom tržištu, kaže Perković.