PROTEST SEMBERSKIH PROIZVOĐAČA DUVANA :: Semberija INFO ::

 

PROTEST SEMBERSKIH PROIZVOĐAČA DUVANA


Semberski proizvođači duvana, njih više od stotinu, organizovalo je danas protesno okupljanje na magistralnom putu Bijeljina – Brčko, u Donjoj Čađavici, izrazivši javno svoje negodovanje zbog teških uslova kojima su izloženi već godinama, kada je u pitanju proizvodnja i plasman domaćeg duvana. Na početku ove godine, kažu semberski duvanari,  potpuno je dovedena u pitanje proizvodnja duvana u Semberiji i na području Posavine. Duga traktorska kolona, sa stotinjak traktora, uputila se i u krug preduzeća „Duvan“ u Bijeljini.

Čedo Gotovčević, direktor preduzeća „Duvan“ kaže da je glavni razlog protesnog okupljanja proizvođača duvana nelogičan sistem obračuna PDV-a na osnovu pretpostavljene, a ne na osnovu stvarne proizvodnje duvana, čime je doveden u pitanje opstanak bijeljinskog „Duvana“, ali i drugih organizatora proizvodnje duvana u BiH, firmi u Gradačcu i Orašju.

„Naša proizvodnja ne može podnijeti tolike iznose obračunatog PDV-a. U Regionalnom centru UIO u Tuzli obračunavaju PDV na osnovu zasijanih sjemenki duvana, a ne na osnovu proizvedenog duvana. Tražili smo da izađu na njive i da prekontrolišu kakvo je stanje sa duvanom, ali oni to ne prihvataju. Žalili smo se, ali razumijevanja nema, izuzev verbalne podrške nekih ministarstava. Dovedeno je u pitanje ugovaranje i proizvodnja duvana u Semberiji i Posavini“, kaže Gotovčević.

Milenko Gotovčević iz Velike Obarske kaže da je prošla godina bila izuzetno loša za duvanare.
 

„Sa nametima, kojima Uprava za indirektno oporezivanje BiH – Regionalni centar Tuzla  pritišće organizatora proizvodnje duvana, bijeljinsko preduzeće „Duvan“, ugasiće se potpuno proizvodnja duvana u Semberiji. Puno domaćinstava će prestati s ovom proizvodnjom, a mladi ljudi će otići u inostranstvo. UIO BiH – Regionalni centar Tuzla postavlja nemoguće uslove preduzeću „Duvan“. Unaprijed se oporezuje pretpostavljena proizvodnja duvana na osnovu zasijanih sjemenki duvana, što je nelogično. Bez organizovane proizvodnje mi ćemo ugasiti ovu proizvodnju. Mi tražimo jedinstven zakon o duvanu na nivou BiH, ali i dugoročni plan  proizvodnje duvana i drugih kultura“, kaže Milenko Gotovčević koji je duvan sadio na površini od oko pet hektara.

Sveto Mihajlović, vlasnik preduzeća „Duvan“ kaže da je u pitanju neviđena samovolja činovnika u Regionalnom centru UIO u Tuzli.

„Ovo je jedina organizovana poljoprivredna proizvodnja u BiH i sada je žele zaustaviti, odnosno uništiti. Od proizvodnje duvana u Semberiji živi 120, u Posavini 180 porodica. Ove brojke množite sa šest radnika koji se u svakom domaćinstvu angažuju na proizvodnji duvana. U Hercegovini nema organizatora proizvodnje, iako se i tamo proizvodi  duvan. Velike količine duvana s tog područja idu na crno tržište. Mi se borimo protiv crnog tržišta i nastojimo da sve proizvedene količine duvana otkupimo od duvanara. Niko u Evropi ne obračunava na ovakav način PDV na duvan. Nas su proglasili za udruženi kriminalni pokret, a to je teška uvreda i zbog toga će uslijediti tužba s naše strane“.

Mihajlović kaže su zaposleni u Regionalnom centru UIO Tuzla na volšeban način izračunali da  pedesetak tona duvana s područja Semberije završava na crnom tržištu.
 

„Oni su u Tuzli procijenili da duvanari proizvedu oko 350 tona, te da je negdje skriveno oko 50 tona duvana. Nudili smo im da kontrolišu sva poljoprivredna gazdinstva, te da utvrde gdje se nalazi taj skriveni duvan. Mi smo za 2016. godinu uplatili 300.000 KM na ime PDV-a, dok su nam za 2017. godinu obračunali 500.000 KM. Za 2018. i 2019. godinu neće imati od koga naplatiti PDV, jer mi ne možemo poslovati pod ovakvim uslovima“, kaže Mihajlović.

portal Semberija info (Lj. Ljubojević)