GRADSKA IZBORNA KOMISIJA BIJELjINA: KONFERENCIJA ZA NOVINARE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA BIJELjINA: KONFERENCIJA ZA NOVINARE


Povodom „Svjetskog dana izbora”, Gradska izborna komisija organizovala je konferenciju za novinare, a predsjednika GIK Dijana Savić Božić je podsjetila da je na konferenciji izbornih zvaničnika Evrope, 2005. godine, pokrenuta inicijativa da se prvi četvrtak u februaru tradicionalno obilježava kao „Svjetski dan izbora“.



- Centralna izborna komisija to radi već 15 godina, a ova Gradska izborna komisija, prvi put. Koristim se prilikom da se osvrnem na prošle opšte izbore i kažem da svaki protekli izbori predstavljaju mogućnost da sledeći izbori imaju bolju i kvalitetniju organizaciju u smislu transparentnosti, i nezavisnosti. Generalno, izborna administarcija zadovoljava sve kriterije izbornog procesa, osim biračkih odbora koji predstavljaju najslabiju kariku.
Na prošlim izborima, utvrđen je veliki broj nezakonitosti od strane biračkih odbora, tako da je samo na području ove izborne jedinice,  njih dvadeset sankcionisno i novčano kažnjeno, a takođe im je zabranjen rad u biračkim odborima za sljedeće četiri godine. Problem je predstavljalo i odustajanje članova biračkih odbora, što je davalo dodatan izazov komisiji u smislu popunjavanja mjesta u biračkim odborima. Iz navedenog možemo zaključiti da će osnovni cilj GIK-e biti posvećenost načinu izbora biračkih odbora, njihovoj obuci i kontroli rada biračkih odbora.
Takođe bih zamolila političke partije, a što i jeste njihova obaveza, da obrate pažnju na predlaganje kandidata za članove biračkih odbora, kako po pitanju starosne dobi, tako i stepenu obrazovanja i iskustva u bračkim odborima”; rekla je predsjednica GIK-e Savić Božić.

Član GIK-e Nada Trbić istakla je da će, s obzirom da se već nalazimo u izbornoj godini, u maju biti donesena odluka CIK-e o raspisivanju lokalnih izbora.

- Na lokalnim izborima, u Bijeljini ćemo birati gradonačelnika i 31 odbornika. Podsjećam da je u Bijeljini, u vrijeme Opštih izbora, broj registrovanih birača s pravom glasa iznosio 108300, a već na dan, 6. februar 2020. godine taj broj je 108927. Broj redovnih biračkih mjesta iznosio je 146, sad je povećan na 147. Redovnih biračkih odbora je 180 i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu, a imamo i sedam mobilnih timova. Broj članova biračkih odbora i rezerve iznosio je 1860 lica.
Riječ je o izuzetno složenom i kompleksnom poslu u organizacionom smislu, a angažovali smo i dodatnu pomoć koordinatora, odnosno ljude koje smo posebno obučili i angažovali na svim biračkim mjestima, te ih angažovali kod prijema materijala i ponovnog brojanja, kao i druge poslove u tom organizacionom dijelu”, rekla je Trbićeva i naglasila da se tokom izbora očekuje profesinalnost svih, koji na bilo koji način učestvuju u izbornom procesu.

Semberija INFO - O. Stjepanović
Foto - B. Milošević