Investiciono–razvojna banka RS u Bijeljini: Šansa za realizaciju novih projekata :: Semberija INFO ::

 

Investiciono–razvojna banka RS u Bijeljini: Šansa za realizaciju novih projekata


Predstavnici Investiciono–razvojne banke RS  danas su organizovali „Otvoreni dan“ u Bijeljini, u okviru javnog poziva za dodjelu sredstava finansijskog mehanizma.

Mirko Bošnjak, direktor Sektora za međunarodnu saradnju i investicioni razvoj IRB-a RS kaže da je organizovanje ovih sastanaka prilika da se lokalnim zajednicama pomogne oko pripreme što boljih i što kvalitetnijih projekata koji mogu konkurisati za dodjelu finansijskih sredstava u okviru ovogodišnjeg ciklusa. Ove godine na raspolaganju je 665.000 KM za projekte. U pitanju su bespovratna sredstva u iznosu od 75 odsto, koliko obezbjeđuje IRB RS, dok lokalne zajednice obezbjeđuju kroz sufinansiranje 25 odsto sredstava.



„Finansijski mehanizam postao je tradicionalni instrument finansijske podrške. Novac je ove godine obezbijedila Vlada RS, posredstvom Ministarstva finansija i UNDP i uz saradnju sa Vladom Švajcarske. Finansijski mehanizam je, u prvom redu, namijenjen jedinicama lokalne samouprave, kao podrška u realizaciji njihovih prioritetnih projekata u oblasti poboljšanja dostupnosti i kvaliteta javnih usluga, ali i ruralnog razvoja. Ovo je šesti godišnji ciklus i do sada je u Republici Srpskoj realizovano 46 projekata, a njihova ukupna vrijednost je više od pet miliona KM. Uz pomoć Finansijskog mehanizma obezbijedili smo oko 4,8 miliona KM.
Što se tiče pojedinačnih iznosa sredstava, to su uglavnom projekti  vrijednosti do 100.000 KM. I ova sredstva mogu puno pomoći lokalnim zajednicama da realizuju svoje prioritetne projekte.
Imali smo do sada puno projekata u oblasti primarne zdravstvene zaštite, rekonstrukcije obdaništa, malih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, kao što su izgradnja malih vodovoda i kanalizacionih sistema, te rekonstrukcija tržnica. Bijeljina je već realizovala dva projekta posredstvom našeg finansijskog mehanizma. Jedan od projekata je uvođenje GIS informacionog sistema, a drugi projekat odnosio se na izgradnju putne infarstrukture“, istakao je Mirko Bošnjak.

Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije kaže da grad Bijeljina ima dobru saradnju sa Finansijskim hehanizmom IRB-a RS, te je do sada dva puta uspješno aplicirala za ta sredstva.



„Izgradili smo u Industrijskoj zoni 2 dio glavne saobraćajnice, realizovali smo obuku za naše privrednike oko pripreme projekata i izradu biznis planova. Realizovali smo i GIS informacioni sistem. Zainteresovani smo i za realizaciju projekata u oblasti predškolskog obrazovanje, te se nadam da ćemo i ovoga puta ostvariti uspješnu saradnju“, kaže Ankica Todorović.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević