OTAHARIN: UNAPREĐENjE RODNE RAVNOPRAVNOSTI :: Semberija INFO ::

 

OTAHARIN: UNAPREĐENjE RODNE RAVNOPRAVNOSTI


Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“  organizovalo je  u Centru za kulturu konferenciju za medije ,,Svaki dan je dan za prava žena“ na kojoj su najavili aktivnosti koje će na polju prevencije nasilja nad ženama i unapređenja rodne ravnopravnosti provesti u predstojećem periodu.

Ova konferencija za štampu organizovana je u okviru projekta ,,Prihvatanje rodne ravnopravnosti za bolju perspektivu djevojčica i žena Romkinja“ koji je podržan od Kanadskog fonda za loklane inicijative, a čiji je cilj da se kroz podizanje svijesti mladih, članova romske zajednice i institucija osvjesti neophodnost prihvatanja standarada rodne ravnopravnosti kao preduslova za unapređenje položaja djevojčica i žena Romkinja

-Cilj ove konferencije je da ukažemo na važnost društvene odgvornosti i konstantnog angažmana na prevenciji nasilja nad ženama i unapređenja rodne ravnopravnosti. Unazad nekoliko godina smo svjedoci da se o ženskim ljudskim pravim obično govori u toku globalne kampanje ,,16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, a da se o problematici zaštite žena i unapređenju njihovog položaja drugim danima šuti, rekao je izvršni direktor ,,Otaharina“ Dragan Joković.

Navedeno je da je u toku 2019. godini na području grada Bijeljine evidentirano  ukupno 237 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, od čega su 45 krivična djela, a u 192 slučaja  radilo se o prekršajima.

Od 138 žena Romkinja, koje su učestvovale u istraživanju koje su sproveli o rasprostranjenosti rodno zansovanog nasilja,  njih 70 odsto je iskusilo neki oblik rodno zasnovanog nasilja ili je neka žena iz njihove najbliže okoline doživjela neki oblik nasilja, a čak njih 56 odsto nije upoznato sa dostupnom zaštitom od rodno zasnovanog nasilja.

U toku 2018. godine Udruženje građana  „Otaharin“ je nadležnim institucijama prijavio šest  dječijih brakova, odnosno, brakova maloljetnih lica, a u 2019. godini prijavili su tri takva braka.

Na konferenciji za medije predstavili su i promotivni video materijali koji su urađeni kako bi se podigala svijest o bitnim problemima sa kojima se suočava romska zajednica, pogotovo žene i djevojčice Romkinje, a sve sa ciljem da se utiče na mobilisanje društvene odgovornosti i svijesti.  Kako su naglasili u ,,Otaharinu“, treba  preuzeti dio odgovornosti za stvaranje sigurnog prostora za žene i djevojčice, bez obzira na njihovu rasu, etničku ili religijsku pripadnost.

Semberija INFO: M. Rešidović