POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANjU :: Semberija INFO ::

 

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANjU


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potpisao je ugovore o stipendiranju još 15 studenata koji će u akademskoj 2019/2020. godini iz gradskog budžeta primati stipendiju u iznosu od 200 konvertibilnih maraka.
 
Broj učenika i studenata koji se javljaju na konkurs za dodjelu gradske stipendije svake godine je u porastu. Tako se na raspisani konkurs za dodjelu 20 studentskih stipendija za ovu  akademsku godinu javilo 70 kandidata, uslove je ispunjavalo njih 49, a komisija je izabrala 20 najboljih sa kojima su prije nešto više od mjesec dana potpisani ugovori. Uz uspjeh u školovanju na konkursu su se bodovali socijalni status studenta, te  školovanje za deficitarna zanimanja.

-Danas potpisujemo ugovore sa još 15 studenata koji su na raspisanom konkursu ispunili uslove, ali nisu imali dovoljan broj bodova,  a kako smo raspisali konkurs za dodjelu 20 stipendija, izabrani su oni koji su imali veći broj bodova. Tada smo, vidjevši da ima još studenata koji ispunjavaju uslove,  donijeli odluku da stipendije dodijelimo i za ovih 15 studenata, pojasnio je gradonačelnik Mićo Mićić. .
 
Naveo je da se u strukturi stipendista grada Bijeljine sada nalazi 36 učenika sa posebnim potrebama, 44 učenika generacije osnovne škole, 20 učenika generacije srednje škole, 35 studenata, te 15 stipendista samo za akademsku 2019/2020. godinu,  za što je u gradskom budžetu  izdvojeno 220.000 konvertibilnih maraka.  

Novi stipendisti su Andrea Bojić, Vedrana Golić, Snežana Despotović, Dušanka Ilić, Jovana Ilić, Mirjana Jevtić, Miomir Krsmanović, Tijana Krulj, Mikica Marić, Marko Mirović, Mirjana Nedić, Filip Petković, Luka Radić, Ružica Spasojević i Anica Subotić.

Oni, bez obzira na postignuti uspjeh i vrstu studija, do završetka fakulteta dobijaju stipendije, dovoljan uslov je da su redovni studenti. Njima će se isplata stipendije, u mjesečnom iznosu od 200 konvertibilnih maraka, vršiti za period od deset mjeseci u nastavnoj godini.
 

Inače, početni iznos stipendije iznosi 200 konvertibilnih maraka, a on može biti uvećan i do 30 posto, u zavisnosti od uspjeha postignutog tokom studija.

Čestitajući studentima na dobijanju stipendije gradonačelnik Mićo Mićić im je poželio da uspješno završe fakultete na kojima studiraju, da vrijedno uče, jer rezultati učenja i zalaganja postaju kad tad vidljivi, te da se nakon završetka studija zaposle na području Bijeljine.

-Dodjelom stipendija grad Bijeljina želi da podrži mlade ljude da uspješno završe fakultete, da zatim uspješno nađu posao i ostanu u svom gradu, te da svojim znanje i radom omoguće dalji razvoj naše lokalne zajednice, izjavio je gradonačelnik Mićić.

 Među 15 novih stipendista je i Marko Mirović, student pete godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

-Zahvaljujem gradončelniku Mići Mićiću i Gradskoj upravi što su imali sluha da nagrade studente koji su bili ispod crte, ali su svakako svojim radom i trudom zaslužili da dobiju ovu stipendiju. Meni, a i mojim kolegama, stipendija će finansijski olakšati studentski život, a sa druge strane možda je važnije to što taj naš rad i trud neko vrednuje i samim tim pokazuje nam da i dalje treba da se trudimo  u našem akademskom životu i usavršavanju, kaže Marko.

portal Semberija info (M.Rešidović)