Uticaj ekrana na razvoj djece: Roditelji moraju postaviti granice :: Semberija INFO ::

 

Uticaj ekrana na razvoj djece: Roditelji moraju postaviti granice


U Predškolskoj ustanovi ,,Bubamara” u Bijeljini održano je stručno savjetovanje na temu ,,Uticaj ekrana na razvoj djece”. Predavač je bila logoped i stručni saradnik Melita Marković.

- Pretjerana upotreba ekrana jedan je od najvećih problema sa kojima se susreću roditelji danas. Teško je napraviti balans između pritisaka vršnjaka, potrebe komunikacije i onoga što je dobro za pravilan razvoj djece. Mozak djeteta koje je pretjerano za ekranom se mijenja u samoj strukturi i načinu funkcionisanja. Djeca su izložena hiperstimulaciji i postaju hiperosjetljiva. Kod djece se javljaju razni poremećaji u razvoju, problem socijalne interakcije, poremećaji pažnje, kašnjenje ili zastoj u govorno-jezičkom razvoju, problemi sa čitanjem, pisanjem, računanjem, nemogućnost praćenja školskog gradiva, problemi sa vidom i neki vid autističnog ponašanja. Roditelji moraju biti mudriji i znati ih voditi u nečemu što je djeci mnogo prirodnije i bliskije, nego roditeljima. Roditelji postavljaju granice, određuju pravila i brinu o sadržaju kojem su djeca izložena”, rekla je logoped Melita Marković.

Jelena Rajšić, vapitač i direktor vrtića ,,Bubamara”, izjavila je da je kroz dosadašnju saradnju sa Melitom Marković došla na ideju da pozovu roditelje mališana kako bi, kroz razgovor, istakli porast negativnih promjena u ponašanju i razvoju djece, što je logično, s obzirom na to da roditelji djeci olako daju razne ,,ekrane” na korištenje i zabavu.

-Naša želja je da podstaknemo roditelje na odgovorno roditeljstvo, te da probudimo svijest o nizu nepopravljivo štetnih posljedica ekrana na razvoj mozga njihove djece. Kroz dugogodišnji rad i posvećenost djeci, uočila sam da se odgajaju generacije djece sa sve većim razvojnim smetnjama i negativnim promjenama u ponašanju, što se kasnije odražava i na školu”, pojasnila je Jelena Rajšić.

Melita Marković je istakla da je roditelje interesovalo i kako na pravilan način podsticati zdrav razvoj djece, koje su to razvojne norme i kako razumjeti neka ponašanja kod djece, kako kod djece prepoznati šta neće, a šta ne mogu i pomoći im da pravilno razviju svoje vještine da bi mogli adekvatno da usvajaju nova znanja.