MISIJSKI FOND ZA ŠEST GODINA OPREMIO DVADESETAK KABINETA ZA VJERONAUKU :: Semberija INFO ::

 

MISIJSKI FOND ZA ŠEST GODINA OPREMIO DVADESETAK KABINETA ZA VJERONAUKU


Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske se već šestu godinu zaredom bavi prosvjetom i realizuje veliki broj projekata koji se, prije svega, odnose na djecu i mlade, a u tom periodu opremio je i dvadesetak kabineta za Pravoslavnu vjeronauku
 
Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske najavljuje u 2020. godini veliki projekat - "Svetost porodice", ističe za Srnu sveštenik Siniša Šarenac.
 
Ovaj fond se već šestu godinu zaredom bavi prosvjetom i realizuje veliki broj projekata koji se, prije svega, odnose na djecu i mlade, a u tom periodu izgradio je i dvadesetak kabineta za Pravoslavnu vjeronauku.
 
"U toku 2019. godine realizovali smo veliki broj aktivnosi, poput predavanja, savjetovanja za vjeroučitelje, opremali smo kabinete za Pravoslavnu vjeronauku, a održali smo i Svetosavski omladinski kamp, te štampali časopis za djecu", precizira Šarenac za Srnu.
 
Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, a u organizaciji Misijskog fonda, vanredni profesor Filozofskog fakulteta /Odeljenje za istoriju/ Univerziteta u Beogradu Miloš Ković održao je u Bijeljini 12. decembra predavanje "Crkva kao čuvar istorijske i nacionalne svijesti".
 
"Monaški priziv u 21. vijeku - monaštvo i omladina` jeste tema kojom je jeromonah Dositej Hilandarac otvorio ciklus predavanja, koji uoči Božića organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske uz blagoslov episkopa Fotija. Takođe, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije govorio je o pokajanju, čime je završen ovogodišnji velikoposni ciklus predavanja pred Vaskrs", kaže Šarenac.
 
On podsjeća da je mitropolit Porfirije naveo da je pokajanje unutrašnji, dubinski proces preobražaja, koji podrazumijeva spoznaju da se skrenulo sa puta ka Bogu.
 
"Religiolog Zoran Luković izjavio je na predavanju u Bijeljini da je ključ djelovanja vjerskih sekti - manipulacija, koja dovodi do destruktivnih ili autodestruktivnih sadržaja. `Miloš Crnjanski i srpska tradicija` tema je kojom je istoričar književnosti i filozof Milo Lompar otvorio ciklus predavanja koja Misijski fond organizuje uoči Vaskrsa u Bijeljini", navodi Šarenac neke od aktivnosti Fonda.
 
On napominje da je u Bijeljini održan koncert Srpskog vizantijskog hora "Mojsije Petrović" iz Beograda, pod vođstvom Nikole Popmihajlova, koji je izveo himne iz starih srpskih rukopisa i splet srpskih narodnih pjesama.
 
Šarenac ističe da je za šest godina postojanja Misijski fond opremio dvadesetak kabineta za Pravoslavnu vjeronauku.
 
Ove godine novac za opremanje kabineta, posredstvom Kancelarije za vjersku nastavu, dobila je i Osnovna škola "Jovan Dučić" u Bijeljini.
 
Novčanom pomoći Katihetskog odbora Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a posredstvom Kancelarije za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske, opremljen je kabinet za vjeronauku i u OŠ "Milan Rakić" u Bukovici Velikoj, kod Doboja.
 
Omogućena je i pedagoška ekskurzija za vjeroučitelje u Rumuniju, i to uz blagoslov tamošnjeg mitropolita Teofana iz Jašija i finansijsku podršku Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske, a u saradnji sa organizacijom "Vorld vižn", koja je organizaciono i finansijski najviše doprinijela ovome projektu.
 
"Grupa od dvanaest sveštenika i vjeroučitelja iz cijele Eparhije, od Bijeljine do Teslića, krenula je na studijsko putovanje u goste Rumunskoj pravoslavnoj crkvi od 26 do 31. maja 2019. godine", navodi sveštenik Siniša Šarenac.
 
U okviru rada Misijskog fonda, održani su Svetosavski omladinski kamp u Manastiru Svetog Nikole na Ozrenu.
 
 Takođe, u Bijeljini je održano savjetovanje vjeroučitelja Pravoslavne vjeronauke, na kojem je 130 učesnika sa područja Eparhije zvorničko-tuzlanske imalo priliku da od eminentnih predavača sa Univerziteta u Banjaluci čuje savremene izazove u odrastanju mladih i o populacionoj obuci koja je dio projekta demografske obnove u Republici Srpskoj.
 
Misijski fond će, ističe Šarenac, nastaviti, ali i proširiti aktivnosti.
 
Ovaj fond osnovan je 1. januara 2014. godine, a bavi se misijom i prosvjetom.
 
Fond organizuje eparhijsko takmičenje iz vjeronauke, savjetovanja za vjeroučitelje u manjim grupama, časopis za djecu "Pravoslavni osnovac", te predavanja u Bijeljini i drugim gradovima Eparhije - Doboju, Tesliću i Zvorniku, a bavi se i organizacijom pedagoških ekskurzija za vjeroučitelje i učenike.

(SRNA)