BIJELjINA: Stipendija za sve koji su ispunili uslove konkursa Podrška najboljim :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Stipendija za sve koji su ispunili uslove konkursa Podrška najboljim


Grad Bijeljina će stipendirati sve studente koji su na konkursu za dodjelu studentskih stipendija u školskoj 2019/2020. godini ispunili uslove propisane konkursom, bez obzira na broj osvojenih bodova prilikom rangiranja kandidata, najavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je danas potpisao ugovore o stipendiranju sa 20 studenata koji su ostvarili najbolji rezultat na konkursu Gradske uprave.



- Kao i svake godine, prednost je data studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Bijeljini su potrebni matematičari, fizičari, inženjeri elektrotehnike i mašinstva, kao i ljekari i nadamo se da će ovi studenti nakon završetka školovanja ostati u našem Gradu da rade. Stipendija je samo jedan od preduslova da najbolji studenti završe fakultet, jer imaju finasijsku podršku. Nakon studija na red dolazi zaposlenje, a najveći broj radnih mjesta je upravo u privatnom, odnosno realnom sektoru. Zbog toga je jedno od strateških opredjeljenja Grada Bijeljina stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, a samim tim, otvaranje novih radnih mjesta - istakao je Mićić.

Početni iznos studentskih stipendija je 200 konvertibilnih maraka mjesečno, a zavisno od uspjeha studenata, stipendija može dostići iznos do 260 KM.

Ove godine Gradska uprava će stipendirati ukupno 159 učenika i studenata, za šta će iz budžeta biti izdvojeno preko 300.000 konvertibilnih maraka. Pored 50 stipendija za studente, pravo na finasijsku podršku u vidu stipendije ostvarila su 44 učenika generacije osnovnih škola, 20 učenika generacije srednjih škola i 45 učenika sa posebnim potrebama.
 
Grad Bijeljina