SAVA preradila 7.500 tona sirovine :: Semberija INFO ::

 

SAVA preradila 7.500 tona sirovine


Prehrambena industrija „Sava Semberija“ u potpunosti je ispunila plan prerade od 7.500 tona sirovine za 2019. godinu, a u ovoj fabrici očekuju da naredne godine prerade veću količinu voća i povrća koju će plasirati na domaće i inostrano tržište.

Pogoni za preradu pokrenuti su sredinom januara i intenzivno su radili, uprkos  teškoj godini za poljoprivredne proizvođače - kišovitom proljeću i sušnom ljetu. Najveća količina sirovine obezbijeđena je od domaćih proizvođača iz Republike Srpske, a iz Republike Srbije je uvezeno samo ono što semberski poljoprivrednici nisu uspjeli proizvesti.

Uz podršku Grada Bijeljina i u saradnji sa resornim Ministarstvom „Sava Semberija“ je realizovala „IFAD“ projekat sa 77 poljoprivrednih proizvođača, koji su osim sadnica dobili sredstva i opremu za rad.
- Za prerađivače koji posluju na području BiH crvena paprika je deficitarna roba, pa su prinuđeni da se dijelom okreću i uvozu kako bi obezbijedili količinu koja je potrebna za preradu. Ipak, zahvaljujući projektima podrške, postepeno se na domaće njive vraća i ova kultura, koja je dragocjena u preradi - ističu iz „Save“.

Stevo Filipović, direktor PI „Sava Semberija“, naglašava da je poljoprivrednicima siguran otkup najvažniji.
- Vođeni iskustvom sa otvorenog tržišta, gdje su, zbog prekomjernog uvoza lako gubili utakmicu konkurentnost i proizvode, u koje je mnogo uloženo, prodavali po lošijoj cijeni, naši poljoprivrednici su, plasirajući svoje proizvode „Savi“, osigurali zaradu. Pored proizvođača, veoma nam je bitno da su zadovoljni i radnici naše fabrike, jer su plate redovne. Radi se punom parom, oko 40 paleta dnevno izađe iz proizvodnje, ali zadovoljstvo je veće kada se gotovi proizvodi kvalitetom poziciniraju na domaćem i stranom tržištu - zaključio je Filipović.

​Grad Bijeljina