Otvorena renovirana Pješačka zona - Podsjećanje na korzo stare Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Otvorena renovirana Pješačka zona - Podsjećanje na korzo stare Bijeljine


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u nedjelju naveče na svečan način otvorio je rekonstruisanu i renoviranu Pješačku zonu u centru grada, na potezu od Gradske biblioteke do Robne kuće „Pobjeda“.
Bila je to prilika da se današnje generacije Bijeljinaca podsjete na to kako je nekada izgledao javni i kulturni život u gradu, odnosno kako je korzo ili večernja šetnja predstavljala prvo javno pokazivanje velikog broja predstavnika tadašnjih generacija.
Dragoljub Buco Jovanović , naš sugrađanin, podsjetio se trenutaka iz svoje mladosti kada su pješačkom zonom naveče šetali mladići i djevojke, ali i predstavnici starije generacije.
„ Prvi korzo u gradu bio je u današnjoj Karađorđevoj ulici, od zgrade Muzeja Semberije do Sokolskog doma, ali najčešće do hotela „Drina“ koji se nalazio na današnjoj Autobuskoj stanici. Bilo je to vrijeme bez mobilnih telefona, kada su mladići šetali u grupama, djevojke odvojeno, i kada se na bijeljinskom korzu zaljubljivalo i iskazivale prve mladalačke simpatije. Na ovom trgu, nekadašnjoj Staroj čaršiji,  bili su potpuno drugi sadržaji, od zgrade Gradskog bioskopa, do nekih popularnih zanatskih radnji, među kojima su bile i čuvene slastičarnice.
Mladi su jedno vrijeme šetali kroz centar grada, ulicom pored zgrade suda. U večernjim satima saobraćaj je bio zabranjen u toj ulici. U ljetnjim mjesceima korzo se selio u Gradski park i tamo je ostajao sve do početka septembra“, ispričao je Dragoljub Buco Jovanović.
Šarm nekadašnjeg bijeljinskog korza vjerno je dočaran i defileom mladića i djevojaka, članova SKUD-a „Semberija“, koji su novoizgrađenom Pješačkom zonom šetali u starim gradskim nošnjama. Sve je upotpunjeno i starogradskjom pjesmom koja je podsjeitla na neko prohujalo vrijeme.

Lj.Lj.