Starica koju ne gaze godine - Baka Cvijeta od 86 ljeta :: Semberija INFO ::

 

Starica koju ne gaze godine - Baka Cvijeta od 86 ljeta



Baka Cvijeta Gavrić (86) iz semberskog sela Glavičice, uprkos poodmakloj starosti, još uvijek dobro nosi teret svojih godina. Sunčan septembarski dan iskoristila je tako što je uzela srp u ruke i počela da žanje kukuruzovinu na njivi pored svoje kuće. S obzirom na to da joj se kuća nalazi pored magistralnog puta Bijeljina – Zvornik, mnogi putnici s s velikim interesovanjem posmatrali staricu sa srpom u rukama. Mnogi su se istovremeno i zapitali, gdje su i šta rade mladi ljudi koji bi trebalo da odmijene starije u teškim seoskim poslovima.



Starica kaže da je zdravlje još uvijek dobro služi, te da se puno bolje osjeća dok radi.
„Muž Nikola mi je umro prije šest godina. Imam sina koji radi u Njemačkoj i dvije kćerke. Treća kćerka se razboljela i umrla. Od malih nogu radim sve poslove u seoskom domaćinstvu, kako kod svog oca, tako i na imanju na koje sam došla. Mladi bi trebalo da se ugledaju na starije ljude i da se malo više okrenu radu“, kaže starica dok spretno srpom siječe stabljike kukuruza i kukurzovinu veže u snopove. Kaže da ima i stado od tridesetak ovaca, te da joj je neophodna hrana za stoku.
 Baka Cvijeta ističe da je kćerke i sin često posjećuju i pomažu joj, ali da ima poslova koje niko drugi ne može obaviti, ukoliko ih ona na vrijeme ne završi.

Lj.Lj.