BIJELjINA: Tržištu potrebne zanatlije, vozači, kuvari...


Privrednicima koji posluju na području Grada Bijeljina najviše su potrebni majstori elektro i građevinske struke, zatim konobari, kuvari i vozači, istakli su predstavnici Privredne komore na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Bijeljine, čiji je cilj bio usaglašavanje upisne politike u srednjim školama za narednu godinu.
 
Sastanku, koji se održava svake godine u Gradskoj upravi, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Aktiva direktora srednjih škola, Zanatskog udruženja „Privrednik“, Grada Bijeljina, kao i zamjenik Ombudsmana za dječija prava Republike Srpske.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da Grad svake godine organizuje sastanak o upisnoj politici u srednjim školama, kako bi sve relevantne institucije zaključile koja su zanimanja atraktivna za buduće srednjoškolce.
 
- Cilj je da djeca po završetku određene srednje škole lako dođu do zaposlenja ili steknu dobro znanje za nastavak školovanja. Zajednički zaključak je da tržištu nedostaje majstora i da mnogi ugostiteljski radnici i građevinari odlaze u druge zemlje. Ovakvi sastanci pomoći će nam da uspostavimo što bolje dualno obrazovanje i da nove radionice koje će biti izgrađene u Tehničkoj školi, prilagodimo potrebama privrede – kaže Mićić.
 
Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić istakao je da po novom zakonu upisna politika mora biti donesena do kraja decembra, tako da direktori i profesori imaju vremena da provjere njen kvalitet.
 
- Naredne godine osnovnu školu će završiti 960 đaka i ponovo planiramo da upišemo 41 odjeljenje u srednjim školama. Prošle godine zanatski smjerovi su popunjeni brže nego četvorogodišnji, ali to ne znači da su oni u drugom planu. Koliko nam trebaju zanatlije, toliko nam trebaju i obrazovani mladi ljudi – naglasio je Đurić.
 
Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković dodala je da se Grad Bijeljina profiliše kao turistička destinacija i da lokalnim firmama često nedostaju konobari, kuvari, slastičari, ali i vozači.
 
- Zajedno sa lokalnom upravom i srednjim školama pokušavamo da odredimo prioritetna zanimanja. Stalna je potreba i za električarima, mehatroničarima, keramičarima – zaključila je Markovićeva. 

Grad Bijeljina