AKTIV DIREKTORA SREDNjIH ŠKOLA REGIJE SEMBERIJA I BIRAČ: U Republici Srpskoj će nestati 20-tak zanimanja :: Semberija INFO ::

 

AKTIV DIREKTORA SREDNjIH ŠKOLA REGIJE SEMBERIJA I BIRAČ: U Republici Srpskoj će nestati 20-tak zanimanja


U Bijeljini je danas održan sastanak Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija i Birač, na kojem je razgovarano o upisnoj politici, reformama u obrazovanju i vrednovanje kvaliteta rada obrazovnih institucija.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je da će najvjerovatnije dvadesetak zanimanja nestati u RS tokom revizije koja se vrši u procesu izrade novog standarda kvalifikacija.

"U izradi je standard kvalifikacija koji će kroz reviziju zanimanja, kojih sada ima 113, svesti broj zanimanja na 95, a sve se radi u saradnji sa nadležnima u Srbiji, jer je riječ o istom tržištu rada", istakao je je Damjanović, koji je prisustvovao sastanku sa članovima Aktiva direktora srednjih škola regija Semberija i Birač.

U narednom period, kaže Damjanović, više će se ići ka proizvodnim zanimanjima, prirodnim i tehničkim naukama. Prema njegovim riječima, prošle godine trogodišnja zanimanja činila su 24 odsto upisanih u srednje škole u Srpskoj.

DUŠKO ĐURIĆ

"Upisne mogućnosti treba prilagoditi potrebi da se mladi ljudi sačuvaju u Srpskoj i da se spriječi odliv stanovništva", istakao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Semberiji Duško Đurić. Govoreći o upisnoj politici na regiji, Đurić je rekao da poslovna zajednica u Bijeljini insistira na očuvanju zanimanja frizer.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić izjavila je da se mijenja svijest kod roditelja i učenika i da se na ovom području sve više traže proizvodna zanimanja.Ona je istakla da  trend povećanog interesa postoji za zanimanja ugostiteljske struke, kuvare i konobare, te da je veoma atraktivno i zanimanje varioca.

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija i Birač održan je u bijeljinskoj Ekonomskoj školi.

Semberija INFO
Tekst i foto - Z. Kusmuk