GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: Predstavljen projekat izgradnje radionica u Tehničkoj školi :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: Predstavljen projekat izgradnje radionica u Tehničkoj školi


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Samer el Šek i direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ predstavili su projekat izgradnje novih radionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi, vrijedan oko 1,5 miliona KM, kada je riječ o građevinskim radovima.

Gradonačelnik Mićić je izjavio da je projektom predviđeno dislociranje postojećih radionica iz Atinske ulice u krug Tehničke škole, što bi bilo prilagođeno novom modelu dualnog obrazovanja.
„Grad Bijeljina nastavlja sa značajnim ulaganjima iz gradskog budžeta u obrazovanje, znatno više od obaveza lokalne zajednice, što nas je izdvajalo od ostalih lokalnih zajednica u proteklih desetak godina. Naš cilj je da imamo obrazovane mlade ljude, jer oni će biti nosioci razvoja i napretka. Mislim da smo već u tome i uspjeli, jer je Bijeljina stekla epitet grada mladih i grada budućnosti. Uz sve ono što smo do sada izgradili, a to je Centar visokog obrazovanja i desetak škola, mi ovih dana privodimo kraju izgradnju još tri objekta. U Gornjem Magnojeviću gradi se područna osnovna škola, završavamo objekat za potrebe Poljoprivredne škole, koji bi trebalo da bude spreman za narednu školsku godinu, a ovo bi bio najljepši i najskuplji projekat, izgradnja devet radionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi. Cilj je da se mladi dobro pripreme za praktičan rad u preduzećima. Već smo dobili CNC mašine koje će biti smještene u novu radionicu. Očekujemo podršku resornog ministarstva, kako bi se privela kraju izgradnja ovih radionica. Od prvobitnih 700 do 800 metara kvadratnih, došlo se do projektovanog objekta od 1.700 metara kvadratnih. Obezbijedili smo milion KM iz kredita, dio novca će biti obezbijeđen iz redovnih budžetskih sredstava. To neće biti dovoljno, tako da očekujemo i pomoć resornog ministarstva“, istakao je gradonačelnik Mićić.



Direktor Tehničke škole, Milenko Maksimović izjavio je da će novi objekat puno značiti učenicima i profesorima škole, jer će biti poboljšani uslovi za izvođenje praktične nastave.
„Ovim rješenjem poboljšaćemo uslove rada i profesora i učenika. Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su prepoznali ideju koja doprinosi poboljšanju uslova za obrazovanje mladih. Dobićemo zidani objekat za praktičnu nastavu, sa tzv. „toplom vezom“ sa postojećim školskim objektom. U prizemlju će biti radionice za metalsku i stolarsku struku, na spratu radionice i kabineti za elektro struku i informatiku. Mi smo već dobili dvije CNC mašine i kompletnu stolarsku opremu, vrijednu oko 150.000 KM. Želimo ulagati u mlade, jer ćemo na taj način dobiti osposobljene i produktivne radnike za rad u preduzećima“, istakao je Maksimović.

Tehnička škola trenutno ima 1013 učenika. U ovoj školskoj godini upisan je i novi smjer - informacione tehnologije. Upisano je 30 vukovaca u novoj generaciji.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto: Grad Bijeljina