DOM ZDRAVLjA BIJELjINA I UDRUŽENjE ,,DIABETA'': PREDAVANjE O DIJABETESU


U organizaciji Udruženja dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina i Doma zdravlja Bijeljina, održano je edukativno predavanje o dijabetesu i prevenciji ove bolesti koja je u znatnom porastu.

Predavanje, na kojem je naglašeno da je veoma važna prevencija i redovni kontrolni pregledi kako bi se bolest otkrila na vrijeme, održano je u okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

„Broj oboljelih je u stalnom porastu, a naročito dijabetes tipa dva. Ono što je veliki problem je da se dijabetes tipa dva javlja kod djece i adoscelenata zbog nezdravog stila života, odnosno zbog gojaznosti. Zato stalno apelujemo na preventivne preglede i edukaciju“, istakla je Sandra Milošević, predsjednica Udruženja dijabetičara „Diabeta“ i odgovorna sestra i edukator Doma zdravlja Bijeljina.

Prema njenim riječima, na području Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Donjeg Žabara registrovano je oko 10 hiljada oboljelih od ove bolesti. 

U okviru predavanja, prikazan je film „Siguran ispod duge“, koji je sniman 16 godina i prikazuje život dječaka Parisa i njegove porodice od trenutka kada mu je dijagnostifikovan dijabetes tip 1 sa njegovih dvije godine života, pa do njegove rane mladosti. Predavanje, tokom kojeg su podijeljeni aparati za mjerenje šećera u krvi pacijentima koji aparate nisu u mogućnosti nabaviti, održano je uz podršku ,,Novo Nordiska'' i Gradske uprave Bijeljina.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Udruženja dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina i Dom zdravlja Bijeljina organizovaće 14. novembra na dva punkta u centru Bijeljine u periodu od 10 do 13 časova besplatne preventivne preglede, a tom prilikom dijeliće se i edukativni materijal, nakon čega će biti organizovana pokazna šetnja u periodu od 13 časova i 30 minuta do 15 časova.
 
portal Semberija info (Z.Kusmuk)