BOGAT PROGRAM U CENTRU ZA KULTURU :: Semberija INFO ::

 

BOGAT PROGRAM U CENTRU ZA KULTURU


Centar za kulturu ,,Semberija“ iz Bijeljine do kraja godine svim ljubiteljima kulture i umjetnosti nudi zanimljiv i raznolik program za sve generacije, sačinjen od filmskih i pozorišnih predstava, koncerata i tradicionalnih manifestacija’’, potvrdila jeza portal Semberija info direktorica ove ustanove Slađana Lekić.
Ljubitelji kulture i umjetnosti moći će da uživaju kako u programima sopstvene produkcije Centra za kulturu, tako i u gostujućim programima. Prvog dana novembra održano je takmičenje u recitovanju i besjedništvu učenika osnovnih i srednjih škola, koje se svake godine nalazi u pretprogramu ,,Višnjićevih dana“.
 
Zatim je uslijedila prava poslastica za filmoljupce. Drugog i trećeg novembra na repertoaru su bili filmovi ,,Ekipa“ i ,,Grdana - kraljica zla“. Film ,,Ekipa“, u režiji Marka Sopića, koji je okupio brojne glumačke i sportske zvijezde, govori o savremenom srpskom fudbalu, a u filmu Dizni produkcije ,,Grdana- kraljica zla“ radnja novog nastavka direktno se nadovezuje na radnju prvog, a Anđelina Džoli ponovo se pojavljuje u ulozi zle vile Grdane. 
 
-U novembru će se na sceni Centra za kulturu igrati tri pozorišne predstave. Prvo će se pred bijeljinskom publikom naći predstava ,,Žensko scre u šinjelu“, koja je zakazana za 20. novembar. Predstava govori o životima tri najveće srpske heroine, Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj slikarki sa početka 20. vijeka koja je napustila lagodan život Pariza i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu u Prvom svjetskom ratu. Predstava ima veliki istorijski i edukativni značaj, a od strane kritike proglašena je za jednu od najboljih predstava na temu Prvog svjetskog rata koje su napravljene u posljednjih deset godina. Predstavu je režirala Mirjana Karanović, a glume poznate pozorišne i filmske glumice iz Beograda Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović’’, ističe za ,,Semberske novine’’ Slađana Lekić, najavljujući da će 26. novembra bijeljinska publika imati priliku da se nasmije uz novu predstavu Dragana Marinkovića Mace ,,Kakva ti je žena, takav ti je život“.
 
Riječ je o  autorskoj predstavi ovog popularnog glumca i komičara koja je prožeta mnoštvom emocija, a oslikava stvarnost muško-ženskih odnosa i vremena u kom živimo.
 
Tri dana poslije, 29. novembra, u Centru za kulturu biće izvedena još jedna komedija, komedija ,,Misija moguće“, u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Almir Čehajić Batko. Ovaj glumački trojac je i autor predstave, a publici će problematizovati našu svakodnevicu na vrlo jednostavan način, satirično tumačeći socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.
 
Da, to su bili dani!
Tokom posljednjeg mjeseca u ovoj godini u Bijeljini će gostovati Ivan Tomašević, glumac iz Šapca. On će 11. decembra izvesti monodramu ,,Zoran Radmilović“.

-U monodrami ,,Zoran Radmilović“, prvak drame Šabačkog pozorišta Ivan Tomašević gradi priču o glumcu koji se obračunava sa svojim idolom. On i rediteljka Andrea Lazić inspiraciju za tekst pronašli su u knjizi ,,Zalažem se za laž“ Ane Radmilović’’, pojašnjava Slađana Lekić, naglasivši da ova pozorišna priča predstavlja Zorana Radmilovića, najoriginalnijeg glumca sa naših prostora, onako kakvog ga publika poznaje.
Da je ova godina bogata raznolikim sadržajima potvrđuje i to da će na sceni Centra za kulturu ,,Semberija’’ biti izveden i jedan kabare.

-Godinu ćemo završiti jednim izuzetnim kabareom ,,To su bili dani“. Ovo muzičko-poetsko djelo za bijeljinsku publiku izvešće Nebojša Dugalić i Boris Pingović. Njihova interpretacija sadržaće stihove Duška Trifunovića, Miloša Crnjanskog, Laze Kostića, Tina Ujevića, kao i anegdote o Zoranu Radmiloviću i Brani Petroviću. Muzički dio kabarea upotpuniće numere Đorđa Balaševića, Josipe Lisac, grupa Indeksi, Azra, Leb i sol, Vaja kon Dios...Ovaj, kako ga nazivaju, praznik stihova, anegdota i muzike iz nekih prošlih vremena, pomiriće ukuse različitih generacija’’, naglašava Slađana Lekić.

U Centru za kulturu mislili su i na ljubitelje klasične muzike. Ispod gudala građom nezgrapnog instrumenta, kontrabasa, maesto Aleksandar Miljković će, izborom kompozicija i načinom interpretacije, pokazati da bas i te kako može da izazove najrazličitije emocije: i radost i strepnju, iščekivanje, nježnost...Na programu kojim će se Aleksandar Miljković predstaviti bogatstvo svog umijeća i čarobnu moć kontrabasa biće kompozicije jednako prihvatljive vrsnim poznavaocima, ali i običnim ljubiteljima muzike. 
 
Dolazi i Branko Kockica
-Za bijeljinske mališane imamo već ustaljen termin- svakog vikenda glumci Pozorištanca ,,Maslačak“ za naše najmlađe sugrađane priređuju predstave’’, ističe za ,,Semberske novine’’ Slađana Lekić, dodajući da su za njih, početkom decembra, pozvali goste iz Beograda, glumačku ekipu pozorišta ,,Puž“, koji će izvesti muzički urnebesni kontakt šou ,,Brankov urnebes“. Uloge igraju Branko Milićević svima znan kao Branko Kockica, Dobrila Ilić, Zoran Miletić i Aleksandar Vujanović. A evo o čemu se radi u ovoj predstavi: Branko je zaboravio sve što je učio u školi, pa njegova tetka Mica pokušava da ga podsjeti. Branko se protivi, jer ga zanima samo sport. Hoće da bude bokser, ali ipak popusti, a kad nauči sve zadatke na poklon dobija nove bokserske rukavice. Pouka ove predstave je da treba imati mišiće i u glavi.

portal Semberija info