Javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta za 2019. i Nacrtu budžeta za 2020. godinu: Predstavnici mjesnih zajednica okončali rasprave :: Semberija INFO ::

 

Javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta za 2019. i Nacrtu budžeta za 2020. godinu: Predstavnici mjesnih zajednica okončali rasprave


Učešćem predstavnika mjesnih zajednica, okončana je javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta za ovu i Nacrtu budžeta za 2020. godinu. Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za finansije istakoa je da su mjesne zajednice zastupljene nizom stavki, kako u rebalansu, tako i u planiranom budžetu za narednu godinu.



„Što se tiče konkretnih stavki, to je planiranih 43.000 KM u rebalansu i 50.000 u budžetu za 2020. godinu. Mjesne zajednice su na različitim stavkama najviše zastupljene u Odjeljenju za stambeno - komunalne odnose i u Odjeljenju za društvene djelatnosti. Za mjesne zajednice je najvažnija izgradnja infrastrukture i finkcionisanje domova kulture i školskih objekata. Kroz niz stavki mjesne zajednice su, dakle, zastupljene u budžetu. Izdvojene stavke se odnose na osposobljavanje  objekata koji će se koristiti za potrebe lokalnih izbora u narednoj godini. Riječ je o nekim sitnim popravkama. Što se tiče infrastrukture, riječ je o investicionim i kapitalnim radovima. Na području grada imamo 63 mjesne zajednice, tako da sve ono što radimo i gradimo tokom godine, radimo na području gradskih i seoskih mjesnih zajednica. Kapitalni izdaci, planirani u budžetu za narednu godinu,  iznose oko devet miliona KM“, kaže Bašić.

Marko Krajišnik, predsjednik  Savjeta u Mjesnoj zajednici „Vuk Karadžić“,  kaže da je u 2019. godini izvršena kompletna rekonstrukcija dijela ulica u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta izgradnje gradske kanalizacije.
„Radovi su uglavnom završeni i mi smo dobrim dijelom poboljšali stanje infrastrukture u našoj mjesnoj zajednici. U okviru projekta „Teretana na otvorenom“, koji provodi UNDP, a finansira Vlada Švajcarske, uz sufinansiranje grada Bijeljina u iznosu od 7.000 KM, dobićemo za nekih mjesec dana i teretanu na otvorenom. Zadovoljni smo trenutnim stanjem, kao i predloženim rebalansom budžeta i planiranim budžetom za narednu godinu“, kaže Marko Krajišnik.

Velemir Zekić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Popovi, kaže da mještani sela Popovi u  vrijeme kišnih perioda strahuju od poplava, jer je na tom području izražen problem vještačkih brana na Drini.
„Preduzeće „Vode Srpske“ su obećale da će riješiti jedan problem, a Gradska uprava se, takođe, uključila u rješavanje ovog problema. Vjerujem da će taj problem uskoro biti riješen. Mi smo u ovoj godini realizovali jednu investiciju na Domu kulture, tako da možemo zahvaliti Gradskoj upravi na razumijevanju i sredstvima koja su za to izdvojena. Tražili smo sredstva i za naš seoski klub, jer nedostaju sredstva za finansiranje takmičarske sezone“, kaže Velemir Zekić. 

Ovim su i okončane javne rasprave o budžetskim dokumentima. Uslijediće kompletiranje i razmatranje prijedloga, sugestija i žalbi, tako da će ovi dokumenti uskoro biti upućeni u redovnu skupštinsku proceduru.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević