ZEDP ELEKTRO – BIJELjINA: POTPISAN UGOVOR SA PROINTEROM :: Semberija INFO ::

 

ZEDP ELEKTRO – BIJELjINA: POTPISAN UGOVOR SA PROINTEROM


Generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović i direktor Zavisnog elektrodistributivnog preduzeća “Elektro – Bijeljina” Vaso Arsenović potpisali su danas u Bijeljini sa direktorom banjalučkog preduzeća “ PROINTER ITSS” Bojanom Vujićem 7,5 miliona eura vrijedan ugovor za nabavku i instalaciju pametnog mjerenja, opreme i izmještanja mjernih mjesta i sistema za daljinsko očitavanje koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

Vaso Arsenović, direktor “Elektro – Bijeljine” izjavio je nakon potpisivanja ovog ugovora da ovaj projekat podrazumijeva uvođenje sistem za daljinsko očitavanje 30.000 pametnih brojeva, ugradnju 13.000 ormara koji će poslužiti za izmještanje mjernih mjesta.

“Uz pomenutih 7,5 miliona eura kreditnih sredstava i “Elektro – Bijeljina” će uložiti 7,5 miliona KM. Ovaj posao će značiti dodatno poboljšanje mreže, efikasnije očitavanje i efikasnije upravljanje sistemom isporuke električne energije, kvalitetnije snabdijevanje potrošača i uštede u smanjenju troškova. To znači da ćemo kroz povećanje prihoda i smanjenje troškova uspjeti da isfinansiramo realizaciju ovog ugovora. Od danas otpočinjemo sa punom realizacijom našeg kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ovaj posao podrazumiojeva kvalitetniju isporuku električne energije. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje svih naših kupaca”, izjavio je Arsenović.

Bojan Vujić, direktor banjalučke kompanije “ PROINTER ITSS” izjavio je da potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da domaće kompanije imaju proizvode koje mogu prodati i izvan granica BiH.

 “Ovo je dokaz da imamo proizvode koje možemo prodati na evropskom tržištu. Za nas predstavlja posebno zadovoljstvo što smo nosioci jednog konzorcijuma u kome su kompanije iz Republike Srpske i Srbije svojim udruživanjem pokazale da imaju proizvode svjetskog kvaliteta. “Elektro – Bijeljina” je nabavkom jednog ovakvog sistema napravila značajan iskorak u svom poslovanju, kako na teritoriji RS, tako i u regionu”, izjavio je Vujić.

Generalni direktor “ Elektroprivrede RS” Luka Petrović izjavio je da je ovo važan ugovor između “Elektro – Bijeljine “ i “Prointera”, nosioca konzorcijuma domaćih preduzeća.

“Ovo je veoma važan ugovor i za “Elektroprivredu RS” i za Zavisno elektrodistributivno preduzeće “ Elektro – Bijeljina”, jer ovim uugovorom rješavamo 85 odsto potrošnje električne energije u zoni odgovornosti “Elektro – Bijeljine”. To znači da će to biti pod apsolutno upravljivom kontrolom iz jednog centra, sa jednim softverom koji će podržati kontrolu 30.000 električnih brojila. To znači da će “Elektro – Bijeljina” biti jedna od najnaprednijih elektrodistribucija u “Elektroprivredi RS”, koja u skladu sa restruktuiranjem, odnosno formiranjem snabdijevanja omogućava mnogo bolje uslove za snabdijevanje električnom energijom. Biće to najuređeniji sistem u elektrodistibutivnim preduzećima. Ukupna vrijednost investicije je 37 miliona KM, od čega trećina otpada na učešće radnika “Elektro – Bijeljine”. Želim iskazati zahvalnost i Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je kreditnim aranžmanom podržala ovaj projekat. Nadam se da ćemo nastaviti ovakve projekte i u drugim distributivnim preduzećima. Važno je istaći i to da je “PROINTER” renomirana firma koja je okupila više domaćih proizvođača. Novac će ostati u Republici Srpskoj i na taj način će se razvijati i naša kadrovska struktura, kako u privatnom sektoru, tako  i u “Elektro – Bijeljini”, izjavio je Luka Petrović.

portal Semberija info (Lj.Njubijeviž)