URUČENO NAJVEĆE PRIZNANjE OPŠTINE UGLjEVIK EPARHIJI ZVORNIČKO-TUZLANSKOJ :: Semberija INFO ::

 

URUČENO NAJVEĆE PRIZNANjE OPŠTINE UGLjEVIK EPARHIJI ZVORNIČKO-TUZLANSKOJ


Foto: Eparhija zvorničko-tuzlanska
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić uručio je danas  „Povelju opštine Ugljevik“ Njegovom Preosveštenstvu Episkopu zvorničko-tuzlanskom G. Fotiju.

Najveće priznanje opštine Ugljevik u povodu opštinske krsne slave-Svete Petke Paraskeve dodijeljena je  Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, povodom 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i zbog dugogodišnje saradnje u oblasti vjerske, kulturne i naučne edukacije stanovništva.
 

"Dobra saradnja opštine Ugljevik i Srpske Pravoslavne Crkve rezultirala je obnovu i izgradnju velikog broja hramova na teritoriji naše lokalne zajednice, a samo u prethodnoj godini izgrađen je i osveštan hram posvećen Svetom Sisoju u Mjesnoj zajednici Ugljevik Selo dok je u toku i gradnja hrama Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u ugljevičkom naselju ''Sjever", obrazložio je Perić.

On je dodao da je opština Ugljevik zajedno sa Eparhijom zvorničkom –tuzlanskom u prethodnom periodu organizovala brojne kulturne događaje, likovnu koloniju, prezentacije i promocije knjiga iz oblasti religije.

Načelnik Perić je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Plaketa Opštine Ugljevik uručena je Episkopu Fotiju na osnovu skupštinske odluke donesene 24. oktobra.
 

''Ako je iko ikada zaslužio ovo veliko priznanje Opštine Ugljevik onda je to Eparhija zvorničko –tuzlanska Srpske Pravoslavne Crkve,koja je od osnivanja do danas bila uz svoj rod, i kada tugujemo i kada svetkujemo, kao danas,na Svetu Petku.

Mudri su bili naši preci ne samo što su nam ostavili svijetlu poruku - Crkva nas je održala njoj i hvala, već i zbog toga što su se od kada znaju za sebe, svijali uz Majku Crkvu, bili i ostali neraskidivi dio njen, to živo tkivo, koje je bilo sabrano u ljubavi, i kada su se Bogu molili i kada su traženi izlazi iz mnogih teških vremena, koja su najčešće kako reče pjesnik Gojko Đogo, posebno na ovim prostorima bila vunena.

Eparhija zvorničko-tuzlanska bila je i ostala sa svojim episkopima, sveštenstvom i monaštvom, ne samo duhovna snaga sa svojim vjerujućim narodom, već i najpouzdanija adresa za brigu o svojim čedima, rekao bih u svakom času i u svako doba. Do današnjih dana, ova mučenička Eparhija znala je i umjela da odgovori, najvećim izazovima teških vremena uključujući i ona posle Drugog svjetskog rata kada je vlast otvoreno radila na zatiranju vjere.

I nisu uspjeli neprijatelji našeg roda i naše Majke Crkve, jer se, zaista pokazalo da su Eparhija, njeno sveštenstvo, monaštvo i narod imali duboko utkanu duhovnu svježinu, snagu i ljubav prema Krstu časnom i slobodi zlatnoj.

Ovo je priznanje i svima od osnivanja Eparhije, uključujući i onima koji su je vodili od Drugog svjetskog rata, od Vladike Nektarija Krulja do današnjeg Episkopa Fotija. Ovo je priznanje i našim starima koji su bili uoči Drugog svjetskog rata i posle njega, bili jako posvećeni Bogomoljačkom pokretu Vladike Nikolaja Velimirovića, koji je do tada uticao da se vjera u našem narodu još više osnaži, kao da su znali ili su stvarno strepili kakva vremena vrebaju i idu. Ovo je priznanje, pored ostalog jednom od velikih predvodnika tog pokreta, čuvenom arhimandritu Danilu Bibliji iz Manastira Tavna, naše Bogomolje iz komšiluka koja je nadahnjivala sve naše pretke, kao i nas, kao i drugi hramovi i među njima i našeg narodnog pjesnika i guslara - srpskog Homera -  Filipa Višnjića.

Ovo je uzdanje što je Eparhija bila i ostala sa nama i uz nas, što je bila sa nama u stvaranju, očuvanju i progresu Republike Srpske i našeg kraja i zavičaja pod legendarnom Majevicom. Ovo je priznanje povodom velikog jubileja - 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, čija je naša Eparhija, pa vazda, bila i ostala jedan od svjetlijih dijelova u jedinstvenom organizmu, sa našim rodom ma gdje on živio, u sabornosti sa drugima koji dijele naše vrijednosti prave vjere - Pravoslavlja.

Naša Crkva nam je poslala za Episkopa, i ovoga puta, ono što je imala najbolje, našeg Vladiku Fotija, koji zna,umije, osjeća i ima i ljubav i snagu da bude naš duhovni otac, gorostas u moralnom i teološkom smislu, sa divnim osjećajem za najveće vrijednosti, ali i potrebe svih nas. Zajedno sa njim, sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim ljudima ovog kraja, molitvama ljubavlju, radom i čašću čuvajmo našu vjeru, naš rod, našu Republiku Srpsku '' – rekao je načelnik Opštine Ugljevik gospodin Vasilije Perić uručujući ovo priznanje Episkopu Fotiju.

(EPARHIJA ZVORNIČKO-TUZLANSKA)

Mladen Vasilić,
koordinator za odnose sa javnošću Opštine Ugljevik