ŽIVOT U ZAJEDNICI OSOBE SA INVALIDITETOM ČINI RAVNOPRAVNIM :: Semberija INFO ::

 

ŽIVOT U ZAJEDNICI OSOBE SA INVALIDITETOM ČINI RAVNOPRAVNIM


U Centru za kulturu održana je interaktivna radionica  pod nazivom ,,Ravnopravno učešće u zajednici kroz ostvarivanje ljudskih prava za osobe sa invaliditetom“ koji u okviru projekta  ,,Zajedno do napretka!“ implementira Humanitarno udruženje žena ,,Arta“ u partnerstvu sa Regionalnim udruženjem amputiraca Bijeljina, a uz podršku Gradske uprave grada Bijeljine. 

Projekat ,,Zajedno do napretka!“ realizuje se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ( ReLOaD),  koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, odnosi se na poboljšanje usluga za lica sa invaliditetom na području grada Bijeljine, unapređenje edukativnih i kreativnih sadržaja za osobe sa teškoćama u razvoju, poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, obuke i kreativne radionice sa fokusom na engleski jezik, IT sektor i sticanje novih vještina djece i mladih.



Koordinatorka projekta, predsjednica Humanitarnog udruženja žena ,,Arta“ Radmila Simić, precizira da je projekat otpočeo prvog septembra 2019. godine i da se realizuje u Bijeljini.

Naglašava da je  svrha projekta inkluzivnim uslugama i podizanjem nivoa svijesti najranjivijih omogućiti izjednačavanje ljudskih prava, unaprijediti edukativne sadržaje za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju, poboljšati kvalitet života lica sa invaliditetom u gradu Bijeljini i omogućiti ostvarivanje lokalnih prioriteta, u skladu sa Strategijom razvoja. 

-Planirali smo  i tri interaktivne radionice. Prva se održava 24. oktobra i obuhvata nekoliko važnih oblasti, a to su pojam ljudskih prava, upoznavanje sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, upoznavanje sa zakonima i pravilnicima koji regulišu prava osoba sa invaliditetom na lokalnom i entitetskom nivou, te rad sa mladim osobama sa invaliditetom kako bi prepoznali vlastiti identitet i pronašli svoje mjesto u društvu, navodi Radmila Simić. 

Kako ističe, cilj radionica je da se otklanjaju uzroci koji diskriminišu osobe sa invaliditetom kako bi se lakše i ravnopravno integrisali u društvene procese. 

-Glavni pristup radionica zasnovan je na konceptu ljudskih prava koji u prvi plan stavlja osobu, njene mogućnosti, prava, obaveze i odgovornosti, a ne invaliditet. Radionice trebaju sagledati problem društva koje nije stvorilo iste uslove i mogućnosti za sve građane, bez obzira na različitosti, a posebno za djecu i osobe sa invaliditetom, kaže Radmila Simić, naglašavajući da radionicama žele promovisati pristup rješavanju problema osoba sa invaliditetom zasnovan na konceptu ljudskih prava, promovisan kroz saradnju organizacija civilnog društva, lokalne vlasti i medija. 

Semberija INFO/ M. Rešidović
Foto: B.Milošević