DJEČIJI VRTIĆ ČIKA JOVA ZMAJ: VRTIĆANCI OBILjEŽAVAJU NEDJELjU ZDRAVOG ŽIVOTA :: Semberija INFO ::

 

DJEČIJI VRTIĆ ČIKA JOVA ZMAJ: VRTIĆANCI OBILjEŽAVAJU NEDJELjU ZDRAVOG ŽIVOTA


U periodu od 14. do 18. oktobra u Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ obilježavaju ,,Nedjelju zdravog života“. Budući da je, kako podsjećaju u ovoj predškolskoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, 15. oktobra Svjetski dan čistih ruku i Međunarodni dan pješačenja, a 16. oktobra Svjetski dan zdrave hrane, prije nekoliko godina odlučili su da jednu nedjelju posvete promociji zdravog života.



,,Prije i poslije jela treba ruke prati,/ nemoj da te na to opominje mati./ Prljavim rukama zagadi se jelo, pa se tako bolest unese u tijelo,“, stihovi su pjesme ,,Prljave ruke“,  Jovana Jovanovića Zmaja, koje su mališani vrtića, koji nosi ime ovog velikog dječijeg pjesnika, recitovali okupljeni oko česme u Gradskom parku. Do parka su prošetali polaznici starijih vrtićkih grupa u utorak, 15. oktobra, na Svjetski dan čistih ruku i Međunarodni dan pješačenja, a nakon recitovanja nekoliko prigodnih pjesmica na česmi su i oprali ručice. 

-Tokom ,,Nedjelje zdravog života“ organizujemo različite aktivnosti koje se bave formiranjem zdravih životnih navika kod naših najmlađih, ističe direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović dodavši da su ovo sadržajno bogati dani.

Prvo je u ponedeljak, 14. oktobra, a sa ciljem organizovanja Školice sporta za djecu vrtića,  upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i JU Dječiji vrtić ,,Čika Jova Zmaj“, a u objektu vrtića na Ledincima ,,Plavi čuperak“ organizovan je sportski dan ,,U zdravom tijelu- zdrav duh“.

U utorak, 15. oktobra, na Međunarodni dan pješačenja, polaznici starijih vrtićkih grupa prošetali su do Gradskog parka, a kako je tog dana i Svjetski dan čistih ruku, obilježili su ga u svim objektima kroz različite aktivnosti, a pod sloganom ,,Prije i poslije jela treba ruke prati“.
Na Svjetski dan hrane, 16. oktobra,  stariji vrtićanci će posjetiti Zelenu pijacu, a tokom dana će različitim aktivnostima, uz poruku ,,Hranim se zdravo! Bravo, bravo!“ obilježiti ovaj dan, a, između ostalog, pripremaće voćne salate. 

Polaznici vrtića u objektu ,,Radost“, te njihovi drugari u objetu vrtića ,,Mali princ“, u četvrtak će praviti zimnicu, dok će mališane u vrtiću ,,Plavi čuperak“ posjetiti roditelj-ljekar. 

-Bogat će biti i posljednji dan ,,Nedjelje zdravog života“ u našem vrtiću, nedjelje u kojoj promovišemo zdravu hranu i zdrav način života. Stariji vrtićanci će sa bakama, a povodom Svjetskog dana jabuka, imati radionicu ,,Iz bakine kuhinje“, njihovi drugari iz srednjih vrtićkih grupa posjetiće Zelenu pijacu, dok će mlađi vrtićanci praviti voćnu salatu, a mi, vaspitači, govorićemo im o tome kako su vitamini mnogo zdravi i mnogo fini, najavljuje vaspitačica Simoneta Šubarić.      

Semberija INFO/ M. Rešidović