Počela jesenja sjetva u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Počela jesenja sjetva u Semberiji


Na semberskim njivama ovih dana, osim berbe kukuruza, vrše se i pripreme za jesenju sjetvu. Lijepi sunčani dani Miholjskog ljeta, na prvi pogled, trebalo bi da pomognu poljoprivrednicima da sjetvu strnih žita, prije svega, pšenice i ječma, obave kvalitetno i na vrijeme. 

U Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina kažu da je ove jeseni planirano da se strnim žitima i uljanom repicom zasije oko 16.800 hektara, što bi predstavljalo oko 33 odsto ukupnih oraničnih površina u Semberiji.

Mladen  Savić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina kaže da će, poštujući uobičajenu sjetvenu strukturu i pravila plodoreda, biti zasijano više za oko 1.085 hektara, ili za sedam odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Prethodna godina ne može biti relevantan pokazatelj po sjetvenoj strukturi,  s obzirom na to da su nas  tokom prošle jeseni pratile loše vremenske prilike i da je sjetva obavljena na znatno manjim površinama  nego što je to uobičajeno za ovo područje. I ekonomski momenat, odnosno visina cijene pšenice opredjeljuju poljoprivredne proizvođače koliko će zasijati strnih žita tokom jeseni“, kaže Savić, ističući da je planirano da se pšenica zasije na 13.130 hektara, ječam na 2.800 hektara, tritikale na 225,uljana repica na 480, zob na 30, krmno bilje na 100  hektara.  Za sjetvu pšenice treba obezbijediti  3.000 tona sjemena, oko 8.500 tona vještačkog đubriva i oko 2.600 tona dizel goriva.

Semberija info/Lj. Ljubojević
Foto: B. Milošević