Uspješno izvedena vježba Republičke uprave civilne zaštite i CZ Grada Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Uspješno izvedena vježba Republičke uprave civilne zaštite i CZ Grada Bijeljina


Povodom obilježavanja 13. oktobra – Svjetskog dana smanjenja rizika od katastrofa, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite i Civilne zaštite Grada Bijeljina izveli su u Rači na rijeci Savi zajedničku pokaznu vježbu zaštite i spasavanja od poplava i nesreća na vodi.
 
Cilj vježbe bio je da se pripadnici jedinica civilne zaštite osposobe za efikasno izvršavanje zadataka i da se provjeri stepen koordinacije nadležnih službi, izjavio je vršilac dužnosti direktora RUCZ Milan Novitović.


 
,,Danas su izvedene tri pokazne vježbe. Prve dvije izveli su pripadnici CZ Grada Bijeljina, a treću naša specijalna jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, koja je imala i podršku Helikopterskog servisa Republike Srpske. Građani mogu da budu ponosni na ono što smo pokazali i da vjeruju našim pripadnicima. Republička uprava ima savremenu opremu, jedinicu za upravljanje dronovima, ,,pionir'' čamce za prevoz do 12 osoba, ali u narednom periodu ćemo se i dalje usavršavati'', rekao je Novitović.

Vođa tima RUCZ za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Borislav Trninić naveo je da je ovaj tim formiran prije nekoliko godina i da ga čini 11 članova.
 
,,Odazvali smo se na poziv Grada Bijeljina i pokazali da u slučaju vanrednih situacija možemo veoma dobro da sarađujemo sa lokalnom Civilnom zaštitom. Za reagovanja na terenu uvijek šaljemo posade od tri člana, ili četiri ukoliko je zadatak zahtjevniji – izvlačenje iz vode, povrede kičme, rad sa spinalnom plutajućom daskom, i slično. Za razliku od 2014. godine kada smo koristili gumene čamce, sada smo nabavili nove, izrađene od polietilena, koji su otporni na habanje, deranje, probijanje. Osim toga, posjedujemo aluminijumske čamce, tim ronilaca, te smo spremni za različite situacije'', istakao je Trninić.


 
Šef odsjeka Civilne zaštite Grada Bijeljina Drago Ristić naglasio je da su pripadnici lokalne CZ izveli pokaznu vježbu evakuacije ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja, te vježbu spasavanje povrijeđenog lica usljed ispadanja iz čamca.
 
,,U ovim vježbama učestvovao je i tim Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina, koji je pokazao izuzetnu spremnost. Ovo je prva vježba koju na ovaj način organizujemo sa RUCZ i drago mi je da smo pokazali visok nivo koordinacije'', dodao je Ristić.

Grad Bijeljina