Semberci sve više obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti :: Semberija INFO ::

 

Semberci sve više obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti


Kardiovaskularne bolesti su u porastu i poprimaju dimenzije epidemije, a angio sala u bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini godišnje primi oko 1.000 pacijenata iz Srpske i inostranstva.

Ta sala je počela s radom prije nekoliko godina kako bi se poboljšala kompletna kardiološka obrada pacijenata. Šef Odsjeka kardiologije u bijeljinskoj bolnici Milica Lovrić kaže da je angio sala omogućila da se na najsavremeniji način uradi dijagnostika i terapijski tretman pacijenata.

– Ishemijske bolesti vodeće su u ukupnom mortalitetu u svijetu, ali i kod nas. Procjenjuje se da će 2030. oko 40 odsto Evropljana patiti od nekog vida ove bolesti. Uprkos brojnim dostignućima u dijagnostici i liječenju, kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan u Evropi, posebno kod žena. Preventiva i liječenje koštaju svake godine evropsku ekonomiju oko 200 biliona evra – naglasila je Lovrićeva.

Ona podsjeća da se iz godine u godinu i pacijentima sa ovih prostora pruža sve kvalitetnija zdravstvena njega.

– Rade se, između ostalog, koronarografije, implatacije stentova, detektuju pacijenti kojima je neophodna hiruška revaskularizacija srčanog mišića i pripremaju pacijenti kojima je neohodna hirurgija  zalistaka u drugim kardiohiruškim centrima. Naši pacijenti zbrinuti su u kratkom vremenskom roku – kaže doktorica Lovrić.

Ona ocjenjuje da je u Bijeljini napravljen značajan pomak u smanjenju stope smrtnosti čiji su uzrok kardiovaskularna oboljenja.

-Imamo stručan kadar, savremenu opremu koja je u skladu sa svjetskim standardima. Mnogo nam znači i razmjena iskustava sa kolegama iz drugih ustanova, učestvovanje na naučnim skupovima i  neprekidna stručna edukacija. Upoznajemo se sa brojnim dostignućima, od kojih neke možemo primjeniti i u svojim matičnim ustanovama. Sve što radimo, radimo isključivo u interesu pacijenata – poručuje Lovrićeva.

Izgradnja nove bolnice u Bijeljini , koja je započeta u septembru 2010. a završena tri godine kasnije, koštala je 83 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske obezbijedila 70 miliona, a grad Bijeljina 13 miliona KM. Opšta bolnica „Sveti Vračevi“ na 12.000 kvadratnih metara ima oko 300 kreveta, osam stacionara, pet operacionih sala, angio salu za dijagnostiku kardiovaskularnih oboljenja, urgentni blok i sve potrebne prateće sadržaje. Ova zdravstvena ustanova pruža usluge za oko 137.000 osiguranika grada Bijeljina i opština Ugljevik, Lopare, Pelagićevo i Donji Žabari i oko 200.000 pacijenata sa ove regije koji nisu osigurani.

Bogdanić: Ponos zdravstvenog sistema

Bijeljinska bolnica ponos je zdravstvenog sistema RS, ocijenio je tokom posjete Semberiji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.
-Zdravstveni sistem u RS je dobar i dostupan svakom pacijentu. I u narednom periodu biće uvođene nove procedure, primjenjivani novi metodi liječenja kako bi se nivo zdravstvene zaštite razvijao i podigao na još viši nivo. Samo u zdravstvo bijeljinske regije od 2006. Vlada RS uložila je oko 86 miliona maraka – istakao je Bogdanić.