OBILjEŽENA 27. GODIŠNjICA ČETVRTOG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE RS :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA 27. GODIŠNjICA ČETVRTOG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE RS


Parastosom za poginule borce i polaganjem vijenaca danas je ispred zgrade policijske uprave  Biejljina obilježen Dan Četvrtog odreda Specijalne brigade policije.

Okupili smo se danas ovdje da odamo pomen i da se poklonimo pred spomenikom palim borcima Četvrtog odreda  Specijalne brigade policije, pred onima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i ugradili ih u temelje Republike Srpske, izjavio je Ratomir Draganić, ratni komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije i predsjednik Udruženja veterana Četvrtog odreda Specijalne brigade policije povodom obilježavanja 27 godina od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije.

„Prvog oktobra 1992. godine, po naredbi tadašnjeg predsjednika RS, doktora Radovana Karadžića, i na osnovu naredbe ministra unutrašnjih poslova u Vladi RS formiran je Četvrti odred u sastavu Specijalne brigade policije kao najelitnija jedinica MUP-a RS. Osnovni cilj formiranja odreda bio je zaštita stanovništva i teritorije RS od tzv. Armije BiH. Četvrti odred Spcijalne brigade polciej bio je na svim ratištima širom Republike Srpske, od hercegovačkog, preko sarajevsko – romanijskog ratišta, do zvorničko – tuzlanskog, podrinjskog, posavskog, dobojskog i krajiškog ratišta. Ukupno je sedamnaest boraca dalo svoje živote za Republiku Srpsku, a Četvrti odred je imao više od 300 ranjavanja. Već četiri godine spomenik se nalazi ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina, tako da dugujemo zahvalnost minsitru Draganu Lukaču i načelniku Policijske uprave Bijeljina Žarku Ćosiću, jer su pomogli da se ovaj spomenik konačno postavi na adekvatnu lokaciju“, istakao je  Ratomir Draganić.

Miroslav Marić, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije i sadašnji predsjednik Skupštine Boračke organizacije MUP-a RS kaže da je ovo prilika da se oda dužna počast poginulim pripadnicima ove brigade, saborcima i prijateljima.

„Specijalna brigada policije je formirana na početku rata i odmah je stala u zaštitu srpskog naroda. Razvijala se i u svom sastavu je imala deset odreda koji su bili raspoređeni od Trebinja do Prijedora. Svi odredi baštine tradiciju naše jedinice. Mi, živi, nikada ne smijemo zaboraviti ove datume, poginule borce i članove njihovih porodica“, izjavio je Marić, naglasivši da je u martu ove godine osnovana i Boračka organizacija Specijalne brigade policije Republike Srpske.