Impuls vuče nit promjena :: Semberija INFO ::

 

Impuls vuče nit promjena


U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ je počelo realizaciju projekta „VUcimo nit promjeNA“. Pored Evropske unije kao dvotrećinskog donatora, za realizaciju ovog projekta vrijednog nepunih 20.000 konvertibilnih maraka, trećinu sredstava je obezbijedio i Grad Bijeljina putem javnog poziva.

Glavni cilj projekta je doprinos kvalitetnijem životu žena sa invaliditetom, kao i porodica u kojima žive žene ili djevojke sa invaliditetom. Projekat će trajati osam mjeseci - od septembra 2019. do aprila 2020. godine i za to vrijeme grupa žena i djevojaka s invaliditetom, odnosno, članova njihovih porodica biće obučena da izrađuje predmete od filcane vune, kao i da tretira vunu da bi dobili proizvod od potpuno prirodnog materijala. Projektom će biti obuhvaćena tri seta tematskih radionica - vuna kao prirodni materijal, rad sa vunom, vrste i načini obrade vune, praktičan rad sa prirodnom vunom i njeno bojenje, odnosno, suvo i mokro filcanje vune. U „Impulsu“ očekuju da će na radionicama učestvovati 32 polaznika, kao i 16 polaznika projekta u oblasti marketinga za rukotvorine. 

- Obuka će biti izvođena u novom Centru za obuku u izradi kućne radinosti „PULS“, koji smo dobili na korišćenje zahvaljujući razumijevanju Grada za potrebe Udruženja „Impuls“ i naših članica. Kroz projekat nastavljamo podršku u ekonomskom osnaživanju žena sa invaliditetom, dajući im mogućnost da povećaju vlastiti prihod u porodici i konkurentnost na tržištu. Rad sa rukotvorinama može biti tržišno održiv, a vještine tretmana vune (posebno bojenje i filcanje) će biti sačuvane od zaborava. Takođe, jedan broj žena sa stečenim vještinama će uvijek moći svoja znanja prenijeti na mlađe generacije, a nadamo se da će plasman rukotvorina izrađenihod vune obogatiti turističku trgovinsku ponudu u Bijeljini i okolini - ističe izvršna direktorica Udruženja „Impuls“ Tanja Milinković.

Grad Bijeljina