Obilježena godišnjica 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS :: Semberija INFO ::

 

Obilježena godišnjica 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS


Bijeljini je danas obilježena godišnjica 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske /VRS/, elitne jedinice koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama VRS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, koji je bio i ratni komandant ove jedinice, rekao je da je ovaj puk u prosjeku brojao oko 2.000 vojnika od kojih je tokom rata poginuo 61 pripadnik.

Savčić je rekao da su pripadnici ove jedinice 1994. i 1995. godine bili mladi regruti, koji su nakon dva mjeseca obuke upućivani na najteže i najsloženije zadatke, dok je puk u punom kapacitetu bio na raspolaganju Glavnom štabu VRS.

"Zbog njihove mladosti i rezultata koje su postizali, jedinica je odlikovana najvećim priznanjem Republike Srpske", napomenuo je Savčić.

General Savčić je podsjetio da je ova jedinica izvojevala i posljednju borbu u proteklom ratu, kao i da je odbranila grad Prijedor.

"Ubijeđen sam da su mogli i dalje braniti i odbraniti narod i teritoriju Republike Srpske da je za tim postojala potreba", rekao je Savčić.

On kaže da je prema pripadnicima ove jedinice učinjena velika nepravda, koju će pokušati da ispraviti.

"Nepravda je da se oni koji su u kontinuitetu ratovali dvije godine na najtežim zadacima, a generacija su od 1974. do 1976, tretiraju kao borci pete, šeste i sedme kategorije, a oni koji su `kvazi borci` i u ratu bili od 1992. vode kao borci prve kategorije", rekao je Savčić, koji je u borbama tri puta ranjavan.

Oni koji su donosili Zakon o pravima boraca, kaže Savčić, nisu imali razumijevanja za te mlade ljude.

Savčić je danas u Bijeljini položio vijence na Spomenik oslobodiocu u centru grada poginulim pripadnicima 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS.

Vijence na spomenik Oslobodiocu u centru Bijeljine, osim Savčića, položili su i predstavnici Boračke organizacije Bijeljina i Gradske uprave Bijeljina.

Prethodno je u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" služena Sveta liturgija i pomen za ove poginule vojnike.

Ovaj puk elitna je jedinica koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama Vojske Republike Srpske.

Kroz puk je prošlo više hiljada boraca koji su tokom ratnih dana dobijali prekomandu u druge jedinice.

U ovoj jedinici službovali vojnici iz svih krajeva Republike Srpske - od Novog Grada do Trebinja, te da se okupljaju svake godine u drugom mjestu.