Oglasilo se školsko zvono u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Oglasilo se školsko zvono u Semberiji


Školskim zvonom zvanično je oglašen početak još jedne školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola u Semberiji. U školske klupe sjelo je oko 8.500 osnovaca i oko  4.000 srednjoškolaca. Ovo je bio poseban dan za prvačiće, koji su u školama dočekani uz prigodan program i sa lutkarskim predstavama.

Ljubica Mlađenović, šef odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti, kaže da je u junu bilo upisano 905 prvačića.



„Postoje osnovne škole koje u svojim područnim odjeljenjima nisu upisale nijednog prvačića. To je slučaj sa područnim školama u Donjem Dragaljevcu, Donjoj Bukovici i Pipercima, koje pripadaju centralnoj Osnovnoj školi u Gornjem Dragaljevcu. Već drugu godinu nema upisanog nijednog  prvačića u Velinom Selu. Najviše đaka, kao i svake godine, ima u osnovnoj školi „Knez Ivo od Semberije“, koja je upisala 174 prvačića, a ima ukupno 1.644 učenika u gradskoj centralnoj i područnim školama u Koviljušama, Hasama i Ljeljenči.
Evidentan je trend da se u nekim školama svake godine smanjuje broj učenika, čak za dva ili tri odjeljenja. U novu školu na Ledincima, koja pripada osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, upisano je još jedno odjeljenje prvačića. U toku je izgradnja druge faze novog školskog objekta u Gornjem Magnojeviću.
Sve škole su na vrijeme krenule sa nastavom i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije“, kaže Ljubica Mlađenović, ističući da će u nekim školama biti viška nastavnog kadra, ali je u toku preraspodjela časova, tako da će u ovoj školskoj godini svi ostati na radnim mjestima.

Ukoliko se trend smanjenja broja učenika nastavi, to će neminovno dovesti i do potrebe otpuštanja nastavnika i učitelja u narednom periodu.

Semberija INFO/Lj. Ljubojević