PRED ODBORNICIMA INFORMACIJA O STANjU U MJESNIM ZAJEDNICAMA :: Semberija INFO ::

 

PRED ODBORNICIMA INFORMACIJA O STANjU U MJESNIM ZAJEDNICAMA


Na današnjoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina naćiće se i Informacija o radu mjesnih zajednica i stanju i korištenju objekata mjesnih zajednica na području Grada Bijeljina koju je pripremio Odsjek za poslove mjesnih zajednica Gradske uprave Grada Bijeljina. Predmetna Informacija obuhvata sve one aktivnosti i poslove iz djelokruga nadležnosti Odsjeka za poslove mjesnih zajednica Gradske uprave Grada Bijeljina koji su realizovani u 2022. godini.

Tako se u Informaciji ističe da na području Grada Bijeljina egzistira 70 mjesnih zajednica od kojih je 13 na urbanom a 57 na ruralnom području Grada Bijeljina. Seoske mjesne zajednice najveću pažnju i aktivnosti ispoljavaju na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture. Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, svaka mjesna zajednica prema svojim potrebama i stanju na terenu želi da riješi pitanje putne mreže, vodovodne mreže, niskonaponske mreže, javne rasvjete, školskih i sportskih objekata, objekata koje koriste mjesne zajednice, proširenja mjesnih grobalja, kao i drugih pitanja od značaja i interesa za građane u mjesnim zajednicama.



Kada su u pitanju nekategorisani putevi poteškoće u seoskim mjesnim zajednicama odnose se na njihovo održavanje, zaštitu od uzurpacije, zatrpavanja putnih jaraka ili njihovog neodržavanja, pojava zarastanja živice uz nekategorisane puteve koja utiče na smanjenu preglednost ovih puteva čime je ugrožena i sama bezbjednost učesnika u saobraćaju. Iz Odsjeka za poslove mjesnih zajednica Gradske uprave Grada Bijeljina predlažu izdvajanje većeg iznosa sredstava u budžetu Grada Bijeljina za održavanje nekategorisanih puteva. Takođe smatraju da je potrebno, u saradnji sa mjesnim zajednicama uraditi program održavanja nekategorisanih puteva, minimalnih potrebnih količina šljunka za njihovo održavanje, kao i odrediti prioritetne nekategorisane putne pravce koji su od značaja za mjesne zajednice.



Veliki problem na području seoskih mjesnih zajednica predstavlja pitanje upravljanja mjesnim grobljima. Skupština Grada Bijeljina formirala je JKP „Gradsko groblje“ koje bi trebalo upravljati grobljima, međutim, to je za sada slučaj samo u odnosu na jedan manji broj mjesnih grobalja. JKP „Gradsko groblje“ bi, u narednom periodu trebalo preuzeti i ostala mjesna groblja u seoskim mjesnim zajednicama jer je stanje u mjesnim grobljima u većini slučajeva potpuno neuređeno. Pored toga, pojedine mjesne zajednice imaju potrebu rješavanja proširenja postojećih mjesnih grobalja, kao što je slučaj u mjesnim zajednicama: Obrijež, Brodac, Novi, Batković i naseljeno mjesto Triješnica, stoji u Informaciji Odsjeka za poslove mjesnih zajednica Gradske uprave Grada Bijeljina.

Istaknut je još jedan dugogodišnji problem. Na području seoskih mjesnih zajednica već duže vrijeme je prisutna pojava stvaranja divljih deponija komunalnog otpada, najčešće na lokalitetima napuštenih šljunkara, vodotokova (kanali), putnih kanala, itd.



-Odsjek za poslove mjesnih zajednica predlaže da se u planiranim sredstvima Odjeljenja za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, obezbjedi njihovo saniranje, odnosno uklanjanje, te predlaže da Komunalna policija vrši češći nadzor deponija kao i kontrolu odvoza otpada kako bi se spriječilo dalje širenje ili nastanak novih divljih deponija. Postavljanje video nadzora za nadgledanje javnih površina na kojima se nalaze divlje deponije će takođe smanjiti njihovo širenje. Takođe, predlažemo da se skupštinskom odlukom ili na neki drugi način riješi pitanje deponovanja građevinskog i poljoprivrednog otpada (folija, ostaci ambalaže od pesticida i đubriva) u seoskim mjesnim zajednicama“, stoji u Informaciji koju su iz Odsjeka za poslove mjesnih zajednica Gradske uprave Grada Bijeljina uputili Skupštini Grada Bijeljina.



Odbornici Skupštine Grada Bijeljina upoznati su i sa radovimo koji su tokom prošle godine vršeni na objektima koji pripadaju mjesnim zajednicama na području Bijeljine. Naime, na području Grada Bijeljina postoji 74 objekta (domovi kulture i tkz. čitaonice) koja koriste mjesne zajednice ili udruženja građana na području mjesne zajednice. Većina tih objekata, u skladu sa zakonom o prenosu prava društvene svojine na jedinicu lokalne samouprave („Službeni Glasnik Republike Srpske” broj: 70/06) uknjižen je u korist Opštine Bijeljina, osim u slučajevima gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.



Postoje domovi kulture u seoskim mjesnim zajednicama koji su ruinirani i predstavljaju opasnost za građane mjesnih zajednica. Domovi kulture u mjesnim zajednicama Međaši, Zagoni i Mala Obarska su u jako lošem stanju te je potrebno njihovo rušenje, dok u mjesnim zajednicama Suvo Polje, Donja Čađavica, Donja Bukovica i Modran postoji mogućnost renoviranje objekta ukoliko postoje novčana sredstva.