BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: DANAS ORGANIZOVAN BESPLATNI SKRINIG PREGLED GLAUKOMA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: DANAS ORGANIZOVAN BESPLATNI SKRINIG PREGLED GLAUKOMA


Oko 100 građana Bijeljine i okoline danas je obavilo preventivne oftalmološke preglede koje je organizovala Bolnica “Sveti Vračevi” od 9 do 13 časova u okviru Svjetske nedjelje borbe protiv galukoma. Kod osam osoba su pronađene povišene vrijednosti očnog pritiska. Među njima je i tridesetpetogodišnji M.D. iz Bijeljine koji je sasvim slučajno došao na pregled. 

- Imao sam blage glavobolje ovih dana i to je sve. Ništa više nisam osjećao. Danas sam saznao da imam povišen očni pritisak i upućen sam na dalju dijagnostiku. Da nije bilo ove akcije, ne bih nikad ni došao”, rekao nam je M.D. nakon pregleda.



- Prijatno sam iznenađena, jako korisna akcija za nas koji nemamo vremena da idemo kod ljekara na kontrolne preglede. Vrlo brzo sam sve završila i veoma sam zadovoljna”, kaže Zorica S. iz Dvorova. 

- Dijagnostikovan mi je glaukom prije tri godine. Gubila sam i svijest. Koristim redovno terapiju. Ovih dana imam glavobolje i iskoristila sam ovu priliku da bez zakazivanja prekontrolišem očni pritisak. Hvala vam”, rekla je nakon pregleda naša sugrađanka. 

Šezdesetdevetogodišnji D.S. iz Bijeljine kaže da nikada ranije nije mjerio očni pritisak. “Vjerujte, da nije bilo ove akcije danas, vjerovatno nikad ne bih ni provjerio očni pritisak. Sad mi je lakše, jer je sve uredu. Pozdravljam ovu aktivnost naše bolnice i trebalo bi da imamo više.”

Besplatni preventivni pregledi su obuhvatali mjerenje očnog pritska i biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka. Normalne vrijednosti očnog pritiska se kreću od 10 do 22 mmHg. Jedan od najznačajnijih rizičnih faktora kod većine glaukoma je povišeni očni pritisak.

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja, ako se ne liječi, može dovesti do sužavanja vidnoga polja, propadanja očnog živca i znatnog pa i trajnog gubitka vida. Dolazi bez simptoma i zato ga zovu „tihim kradljivcem“ ili „tihim ubicom“ vida. Glaukom je drugi uzrok sljepoće u svijetu. Trenutno je, kao posljedica glaukoma, slijepo više od 6 miliona ljudi u svijetu.