Kurban-bajram obilježen u Bijeljini, Janji i Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

Kurban-bajram obilježen u Bijeljini, Janji i Ugljeviku


Kurban-bajram ili Hadži-bajram obilježen je tradicionalno na području dva medžlisa (uprave) Islamske zajednice u ovom dijelu naše zemlje, Medžlisu Janja i Medžlisu Bijeljina. U nedjelju 11. avgusta 2019. godine, bajram namaz (bajramska molitva) obavljen je u tri džamije u Janji, četiri džamije na području opštine Ugljevik, koje pripadaju Medžlisu Bijeljina, te u centralnoj bijeljinskoj Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji.

Atik džamija bila je dupke ispunjena vjernicima, pa se bajram-namaz klanjao i u hodniku, na sofi i u dvorištu džamije. Nakon sabah namaza, jutarnje molitve, bajramski govor držao je Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije, a prigodan bajramski program učenjem Kur`ana, tekbirima, salavatima i izvođenjem ilahija i kasida, upriličili su muški članovi hora Mektepskog centra Bijeljina.

Bajram namaz predvodio je i prigodnim govorom se obratio Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Glavni imam je sa minbera (govornice) uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bajramsko jutro nastavljeno je druženjem, prvim jutarnjim zajedničkim kafama, a potom klanjem kurbana, porodičnim okupljanjem i ručkom. Kao i prethodnih godina, sve je prošlo bez ijednog incidenta, a obilježavanje Kurban-bajrama nastavlja se u utorak 13. avgusta u 11 časova prigodnim prijemom u zgradi gradske uprave, te  18. Svečanom kurban-bajramskom akademijom, istoga dana u 20 časova u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Semberija INFO