TRAŽI LI SE PEČENICA UOČI BOŽIĆA? - Cijene i u Semberiji paprene :: Semberija INFO ::

 

TRAŽI LI SE PEČENICA UOČI BOŽIĆA? - Cijene i u Semberiji paprene


Ovih dana smo se raspitivali kako se Semberci pripremaju za predstojeće praznike.
Prethodnih godina, u ovo vrijeme, uveliko se kupovalo ili rezervisalo prase ili jagnje za Novu godinu i Božić.
Nova godina se mogla dočekati i uz meze ili koji kilogram pečenja, ali za Božić svaki pravoslavni semberski domaćin želi da obezbijedi  pečenicu – cijelo pečeno prase ili jagnje. Međutim sada, imajući u vidu niska primanja mnogih i peprene cijene prasetine i jagnjetine, kako nam tvrde mnogi će za prazničnu trpezu kupiti malo mesa, jer, kako kažu, ne može se više.



- Kako da ja dam cijelu svoju penziju za pečenicu, pa kako ću onda prećivjeti cijeli mjesec'', rezignirano, za portal Semberija info, kaže Đuro Novaković iz Bijeljine.

Istina je da je meso za mnoge jako skupo, ali smo kontaktirajući neke mesare i pečenjare u Bijeljini, saznali da su već počele narudžbine za praznike, naročito za Božić.
- Kod nas je kilogram jagnjećeg pečenja 40 konvertibilnih maraka, a kilogram prasećeg 25 KM i već su počele rezervacije za Božić. Poručuje se cijelo pečeno prase ili jagnje'', potvrdili su nam iz pečenjare ,,Globus'' u Dvorovima.



Iz restorana i pečenjare ,,Despotović'' u Bijeljini naglašavaju da je kod njih kilogram prasećeg pečenja 28 KM, a jagnječeg 35 KM.
- Nisu još krenule porudžbine za praznike, ali, imajući u vidu prethodne godine, uskoro će'', tvrde u Restoranu i pečenjari ,,Despotović'' u Bijeljini.

Zanimljivo je da su u mesari VIZION doo Rogatica u Bijeljini uveliko počele rezervacije prasećeg mesa –pečenica, po cijeni od 12 KM po kilogramu.

Da li će ovakve cijene biti i neposredno pred praznike ne znamo. Jedini što sada znamo je da za neke više ne vrijedi ona stara narodna poslovica - ,,ne kupuje se pečenica uoči Božića'', jer je nikako ne mogu kupiti. Za njih vrijedi druga narodna izreka - ,,ražanj u kući, a zec u šumi'', što u narodu znači ,,imaš ražanj, ali nemaš šta na njemu ispeći. Nadajmo se da će svi imato ,,nešto da ispeku za praznike'' i da niko ,,neće sušiti zube''.


Semberija info - V. Zelenović