ODRŽANO PREDAVANjE U OKVIRU MJESECA BORBE PROTIV BOLESTI ZAVISNOSTI :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANO PREDAVANjE U OKVIRU MJESECA BORBE PROTIV BOLESTI ZAVISNOSTI


U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ održano je predavanje pod nazivom „Minut do 12“, a cilj predavanja je podizanje svijesti o bolestima zavisnosti.

Organizator današnjeg predavanja je Poljoprivredna i medicinska škola, koje je realizovano  u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina.

Dr Olivera Krsmanović, profesor stručnih predmeta u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi istakla je da bolesti zavisnosti uništavaju ono što je najvrijednije u društvu, porodicu.



-Svi moramo da vodimo računa, da neko od naših članova porodice ne krene stranputicom. Bolest zavisnosti nije samo narkomanija, nego postoje i savremene bolesti zavisnosti, prije svega od interneta, kockanja. Mnogi ljudi razorili su svoje porodice, finansijski propali i na kraju došli u situaciju da moraju izvršiti samoubistvo“, kazala je Krsmanovićeva i dodala da je njihov cilj da podignu svijest kompletnog stanovništva, a prije svega učenika osnovnih i srednjih škola na opasnosti koja vrebaju od bolesti zavisnosti.

Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka u odjeljenju za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Bijeljina, podsjetila je da je  Gradska uprava u prethodnom periodu organizovala predavanja na ovu temu, te da su raspisivali i javne pozive gdje su organizacije aplicirale za projekte koji su vezani za bolesti zavisnosti.



-Gradska uprava već duži vremenski period prati stanje bolesti zavisnosti i ono je alarmantno po pitanju djece i mladih. Organizacijom što više ovakvih predavanja možemo nešto postići. Današnje predavanje je specifično, jer djeca drže predavanje djeci. Na ovaj način oni vježbaju i  svoje komunikacijske vještine“, rekla je Mlađenovićeva i istakla da će Gradska uprava Grada Bijeljina i dalje organizovati ovakva i slična predavanja.

Una Zgonjanin, učenica Poljoprivredne i medicinske škole istakla je da je najbitnija prevencija kod bolesti zavisnosti.

-U današnje vrijeme bolesti zavisnosti su u porastu u odnosu na prošlost, s obzirom da postoje i nove zavisnosti kao što su zavisnosti od interneta, kupovine i zavisnost od igri na sreću. Naš današnji zadatak bio je da predstavimo kampanju „Minut do 12“, jer je krajnje vrijeme da se stane na kraj bolestima zavisnosti i da dođe do prevencije. Prevencija je zapravo cilj svega, jer naravno, ukoliko dođe do nastanka bolesti zavisnosti, može doći i do izlječenja“, istakla je Zgonjanikova.



Sofija Marković, učenica Poljoprivredne i medicinske škole rekla da je njen današnji zadatak bio da predstavi borbu protiv zavisnosti od duvana.

-Treba probuditi svijest kod djece, prije svega kod mladih da ne koriste duvan, s obzirom da smo druga zemlja po broju zavisnosti od duvana i aklohola. Trebalo bi organizovati mnogo više ovakvih skupova i da pričamo o tome, da se probudi svijest“, istakla je Markovićeva.

Pored učenika srednjih škola, predavanju su prisustvovali i osnovci. Nakon predavanja, održan je  i kviz na istu temu, gdje su najbolji nagrađeni simboličnim nagrada.

(Semberija info)