KARAVAN ZIMNICE I BAZAR RUKOTVORINA :: Semberija INFO ::

 

KARAVAN ZIMNICE I BAZAR RUKOTVORINA


Zimnica pravljena po starim receptima, a rukotvorine protkane ljubavlju

U organizaciji AD „Komunalac“ Bijeljina, Semberci imaju priliku da uživaju u četvrtom po redu Karavanu zimnice i bazaru rukotvorina.  Ova manifestacija trajaće danas i sutra, od 10 do 15 časova, a održava se na prostoru Zelene pijace.

Helena Stojić, organizator Karavana zimnice i bazara rukotvorina  ispred AD „Komunalac“ Bijeljina istakla je da su Bijeljina i Semberija izuzetno bogat poljoprivredni kraj, te da se to vidi po asortimanu proizvoda koji je svakodnevno izložen na tezgama Zelene pijace i ovom prilikom pozvale sve da posjete Karavan zimnice i bazar rukotvorina.
 

-Ko nije u prilici da spremi zimnicu ove godine, to može učiniti na način, da kupi ono što se nudi danas i sutra na bazaru. Ove godine imamo 23 izlagača sa teritorije opštine Bijeljina i veoma raznovrsnu i šaroliku ponudu. Svi izlagači na našem bazaru su čuvari naše tradicije“, istakla je Stojićeva.
 


 
Ljiljana Lazić iz Trnjaka kaže da na ovogodišnjem Karavanu zimnice i bazaru rukotvorina predstavlja svoj slatki i kiseli program zimnice, koji je spremila od voća i povrća iz sopstvene proizvodnje.
- Ove godine je bilo malo teže spremiti zimnicu, jer voće nije rodilo kao prethodnih godina do sada. Zimnicu sam spremala od onoga što je rodilo, jer je jako skupo da se kupuje voće. Ove godine je poskupio šećer, ambalaža i kada se sve preradi, spakuje, najmanje se naplati svoj trud i rad. Ipak, ovo volim da radim i prvenstveno pravim za svoje domaćinstvo, ali i da poklonim. Takođe, proizvodim i svoje povrće, pa sam često i na pijaci i tako sam odlučila da pravim i za prodaju. Cijene su ove godine veće nego prethodnih, jer je sve poskupilo, tako da je ove godine tegla pekmeza sedam konvertibilnih maraka“, kazala je Lazićeva i dodala da u svojoj ponudi ima sedam vrsta pekmeza,kompota i slatkog, domaće sokove, paprike punjene kupusom i mnoge druge vrste zimnice pravljene po starim receptima.
Mira Karajčević iz Janje rekla je da je ovo druga godina kako učestvuje na ovoj manifestaciji i da su svi proizvodi napravljeni od sirovina koje ona uzgaja.

-Godina je bila jako teška, preteška ali uspjelo je nešto da se nabere. Šta će biti za dalje ne znamo. Teško da će ove godine cijena zimnice da namiri ulaganja, jer je jako niska cijena proizvodima, a repromaterijal jako skup. Cijena zimnice je malo skuplja u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine  ajvar je bio 10 konvertibilnih maraka, a ove godine je 13 KM. Male tegle zimnice su ostale iste cijene kao i prošle godine, četiri konvertibilne marke. Zainteresovanih za sada ima, ali vidjećemo kako će biti, ipak je tek počelo“, kazala je Mira Karajčević i dodala da od svih proizvoda koje pravi najteže napraviti ajvar, jer se za njega treba odvojiti dva dana.
 

 
Vanja Balaban iz Bijeljine, prehrambeni inženjer kazao je da se već tri godine bavi proizvodnjom domaćih džemova.
-U posljednjih godinu dana, 90 odsto sirovina je sa naših njiva i voćnjaka, a osim džemova pravimo i ajvar od pečenih paprika i bez dodatka patlidžana. Ideja da se bavimo proizvodnjom potekla iz struke, jer znamo kakve se sve sirovine koriste za proizvodnju industrijskih proizvoda, a mi smo se odlučili da pravimo najkvalitetnije proizvode, sa što boljom sirovinom“, istakao je Balaban.

Ramiza Bogaljević iz Janje, članica Udrženja žena „Janja“ rekla je da je ovo njihovo drugo pojavljivanje na Karavanu zimnice i bazaru rukotvorina, te da su izložile rukotvorine i veliki asortiman zimnice.
-Danas sam izložila rukotvorine koje ja pravim, pletene torbe, nakit, trake za kosu... Djeca su mi odrasla, suprug zaposlen, tako da imam slobodnog vremena na pretek da se bavim onim što stvarno volim. Svaki predmet koji napravim, protkan je ljubavlju. Inspiraciju pronalazim na internetu i eksperimentišem. Cijena lančića je po 10 KM, to je minimalna cijena, jer je repromaterijal jako skup, cijena traka za kosu je pet konvertibilnih maraka, a cijena torbi zavisi od veličine i materijala koliko se utroši za njihovo pravljenje“, istakla je Bogaljevićeva.