NASTAVAK STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMSKIH PORODICA :: Semberija INFO ::

 

NASTAVAK STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMSKIH PORODICA


U okviru projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma" u narednoj sedmici počinje izgradnja šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice bez imovine, u dijelu Mjesne zajednice Novo Naselje, poznatom kao "Fincov salaš".
Projekat vrijedan oko 450.000 konvertibilnih maraka finansiraju Caritas Schweiz (Karitas Švajcarske) iznosom od 253.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH iznosom od 100.000 KM i Grad Bijeljina, koji je iz gradske kase izdvojio oko 100.000 KM za obezbjeđenje komletne infrastrukture i zemljišta.
 
U narednoj nedelji izvođač radova "Intereks" d.o.o. Tuzla biće uveden u posao, a rok završetka radova je 31. decembar 2019. godine. Budući korisnici stanova odabrani su putem javnog poziva koji je raspisan u februaru 2018. godine.

Iz gradske Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu ističu da su sredstva obezbijeđena i za igradnju druge zgrade sa šest stanova, a radovi će početi naredne godine. Za ovu stambenu jedinicu Karitas Švajcarske je obezbijedio oko 250.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH oko 100.000 KM i Grad Bijeljina oko 140.000 KM. Grad će, uz obezbjeđenje zemljišta i infrastrukture (građevinska dozvola, proširenje elektro i vodovodne mreže, izgradnja septičke jame itd.) sufinasirati projekat sa  40.000 KM. Korisnici ovih stanova odabrani su na javnom pozivu koji je raspisan u martu 2019. godine.

Pored izgranje novih stambenih jedinica, u saradnji austrijske humanitarne organizacije Hilsferk Internešnal, Ministarstva za ljudska prava i izbjegice BiH i Grada Bijeljina biće renovirana i dva neuslovna individualna stambena objekta romskih porodica. Vrijednost ovih radova iznosi 60.000 KM, a rok za završetak je 31. decembar 2019. godine.