POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANjU - INTEGRALNI PRISTUP KA SOCIJALNOM UKLjUČIVANjU :: Semberija INFO ::

 

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANjU - INTEGRALNI PRISTUP KA SOCIJALNOM UKLjUČIVANjU


U Gradskoj upravi danas je potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju realizacije projekta „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“ između švajcarskog „Karitasa“, Grada Bijeljina i Udruženja građana „Otaharin“.

Memorandum su, u ime Grada, potpisali gradonačelnik Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević.

Projekat se odnosi na oblast dohotka i migracija koja je dio SASN strategije za period od 2021. do 2025. godine. Njime se sistemski povezuje pet modula za socijalno uključivanje najugroženijih, sa fokusom na romskoj populaciji koja je najmarginalizovanija.

Gradonačelnik Petrović je rekao da će biti nastavljen program stambenog zbrinjavanja ove populacije i naveo još jedan veoma izražen problem - nezaposlenost.

- Veoma je važno da obuhvatimo veliki dio problema sa kojima se susreću Romi u našoj lokalnoj zajednici i damo sve od sebe da ih ublažimo i rješavamo. Od izuzetnog značaja je to što imamo utvrđene temelje saradnje za naredne tri kalendarske godine - naveo je Petrović i još jednom zahvalio „Karitasu“ na partnerstvu.

Dragan Joković iz Udruženja „Otaharin“ izrazio je zahvalnost predstavnicima Grada i „Karitasu“  posebno zbog činjenice da je Bijeljina, uz Kakanj, izabrana kao partnerska lokalna zajednica u BiH.

Sa druge strane, ističe Joković, Bijeljina je opravdala povjerenje i svojim radom pokazala da je jedan od vodećih gradova kada se radi o inkluziji romske populacije, a sve putem odgovarajućih programa koje kreira i provodi.

- Pokazali smo inovativnost i spremnost da se temeljno bavimo ovom problematikom putem integrativnog pristupa. Ovakav program je novina u BiH, a obuhvata elemente koje propagira i sama Evropska komisija - rekao je Joković.

On je izrazio nadu da će Bijeljina, svojim primjerom, uspjeti da pokaže drugim lokalnim zajednicama da, realizujući pojedine projekte, može da se utiče na poboljšanje kvaliteta života ove, nažalost, magrinalizovane grupe stanovništva u našem društvu.

U ime švajcarskog „Karitasa“ u BiH obratio se Bakir Omukić i istakao da je rad  na području BiH bio izuzetno uspješan do sada, ali da se radilo samo na projektima stambenog zbrinjavanja, ali da sada postoji i jedna novina.

- Od „Otaharina“ i Grada Bijeljina je potekla ideja o proširivanju saradnje - da se uključe i neki drugi segmenti u sve naše projekte. Tu se, prije svega, misli na obrazovanje i zapošljavanje, te je sada projektom „Integralni priostup ka socijalnom uključivanju“ objedinjeno više stavki, a njegova vrijednost iznosi oko dva miliona konvertibilnih maraka - istakao je Omukić i izrazio nadu da će od strane nadležnog ministarstva stići pomoć u iznosu od tri stotine hiljada konvertibilnih maraka, a da će ostatak biti obezbijeđen zajedničkim angažovanjem Grada Bijeljina i „Karitasa“.

 On je napomenuo da su projekat podržale vlade Švajcarske i Lihenštajna.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, rekao je da se nada da će danas potpisani Memorandum rezultirati brojnim kvalitetnim projektima koji će, konkretno, nekim ljudima promijeniti život.

Bojana Jovanović, programski direktor u Udruženju „Otaharin“, pojasnila je da su aktivnosti na realizaciji zadataka počele u januaru, da se sa korisnicima aktivno radi na terenu, ali i da je u pripremi Program unapređenja zapošljavanja romske populacije.

- Aktuelno je i provođenje ankete među građanima Bijeljine koje za predmet ima stavove vezane za pripadnike romske nacionalnosti, ali i „osluškivanje“ potreba naših korisnika, kako bismo, putem ovog projekta iste uzeli u obzir i pozitivno ogovorili na njih - rekla je Bojana Jovanović i zahvalila predstavnicima Grada na ulaganju napora da se u Bijeljini unapredi kvalitet života romske zajednice.