Radnici Žitoprometa odlučni da firma ide u stečaj :: Semberija INFO ::

 

Radnici Žitoprometa odlučni da firma ide u stečaj


Radnici bijeljinskog „Žitoprometa“ odlučili su da, u dogovoru sa Advokatskom kancelarijom „Stevanović“, uplate iznos od 5.000 KM, kako bi se otvorio predstečajni postupak za ovo preduzeće u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, izjavio je Miloš Stevanović, advokat koji zastupa radnike „Žitoprometa“ nakon sastanka sa radnicima, najavivši da bi  vrlo brzo u krug preduzeća mogao da dođe i stečajni upravnik koji će popisati stečajnu imovinu.

„Žao nam je što je do ovoga došlo. Cilj radnika je da se preduzeće revitalizuje i da ponovo počne poslovati. Radnici su ogorčeni zbog pasivnosti i autističnosti koja se ispoljava od strane menadžmenta ovog preduzeća. Radnici su insistirali da većinski vlansik Slobodan pavlović uplati poreze i doprinose u iznosu od oko 600.000 KM, u dogovoru sa svojim izraelskim partnerom. Ne želimo da radnici dođu na posao bez uplaćenog zdravstvenog osiguranja. Radnici su tražili uplatu dvije plate, ali menadžment na to nije pristao. Trenutno je račun preduzeća u blokadi na iznos od 1.710.000 KM. Imovina, mašine,  nekretnine, pokretna imovina, to je četrdesetak ZK izvadaka, garantuje da se preduzeće može vratiti na normalno poslovanje. Ovo preduzeće bi moglo normalno da radi, ali je pasivnost menadžmenta doprinijela tome da se dođe u ovakvu situaciju“, izjavio je advokat Stevanović.

Stevanović je izjavio da na računu  u pavlović banci ima oko 1,2 miliona KM koje je prebacio inostrani partner, ali Slobodan Pavlović nije uspio s njim da se dogovori, nadajući se da će on moći upravljati tuđim novcem.

Već su se javila četiri ozbiljna investitora koji su iskazali namjeru da otkupe sve obaveze „Žitoprometa“, ali Slobodan Pavlović nije reagovao na njihove ponude.

Trenutno je imovina „Žitoprometa“ procijenjena na oko 17 miliona KM, dok „Žitopromet“ duguje oko 5,5 miliona KM.

Dušan Tomić, predsjednik Sindikalne organizacije „Žitoprometa“ kaže da radnici ne odustaju od svojih zahtjeva, te da se pokretanje stečaja nametnulo kao jedino moguće rješenje.

„Od prvog jula radnici su bukvalno na ulici. Pavlović insistira da se radi po zakonu, tako da ćemo ga u tom smislu i poslušali. Slijedeći zakonske norme, pokrenuli smo stečaj. Teška srca su radnici podnijeli tužbu protiv preduzeća koje im je obezbjeđivalo egzistenciju. Sada sam vidio četiri radnika koji plaču, ali, nama plač ne može pomoći. Moramo se boriti do kraja u ostvarenju radničkih prava i pokušati da održimo ovo preduzeće u životu“, istakao je Tomić.

Semberija INFO/Lj. Ljubojević