​GRUPNA EDUKACIJA PACIJENATA: Spriječimo dijabetes! :: Semberija INFO ::

 

​GRUPNA EDUKACIJA PACIJENATA: Spriječimo dijabetes!


U petak, 12. jula, sa početkom u 10 časova, u edukativnoj sali Doma zdravlja Bijeljina biće održano predavanje. Riječ je o edukaciji osoba oboljelih od dijabetesa, a koju Udruženje dijabetičara ,,Diabeta“ Bijeljina i Dom zdrvalja Bijeljina, uz podršku ,,Novo Nordiska“, organizuju u cilju prevencije hipoglikemije i prevencije komplikacija. Kako je najavljeno, edukativna predavanja održaće endokrinolozi prim. dr Mirjana Tekić, prim. dr Mladen Blagojević i Sandra Milošević, odgovorna sestra Službe porodične medicine.

-Šećerna bolest ili dijabetes najčešća je metabolička i endokrina bolest današnjice. Uzrok porasta broja oboljelih je debljina, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Danas su ljudi relativno dobro upoznati sa dijabetesom, međutim, svi bi trebali naučiti što više o dijabetesu zbog činjenice da sve više ljudi  obolijeva. Savremeni pristup uključuje prevenciju, najvažniju kariku edukaciju i liječenje bolesti, pa je zbog toga važno djelovati u svim starosnim grupama kako bi rezultat bio što bolji.

Na području regije Bijeljina imamo trenutno oko 10.000 oboljelih, od kojih je njih 2100 na inzulinu. Osobe oboljele od šećerne bolesti ili dijabetesa imaju potrebu za doživotnom medicinskom njegom, stalnom edukacijom i samokontrolom. Edukacijom ćemo pomoći oboljelima da drže glikemiju u granicama normale, odnosno, da uzmu bolest pod svoju kontrolu, da spriječe kako akutne, tako i hronične komplikacije. Samo edukovano stanovništvo može spriječiti i eventualno ublažiti već postojeće komplikacije bolesti, odnosno razvoj bolesti, pojašnjava odgovorna sestra u Službi porodične medicine bijeljinskog Doma zdravlja i predsjednica Udruženja dijabetičara ,,Diabeta“ Sandra Milošević.

Pored edukativnih predavanja, ističe  Sandra Milošević, bijeljinsko Udruženje ,,Diabeta“ aktivno radi i na realizaciji projekta koji je podržala Gradska uprava grada Bijeljine, a riječ je o projektu ,,Stop dijabetesu“ u kojem je akcenat stavljen na besplatne preventivne preglede. Ti preventivni pregledi obuhvataju mjerenje glukoze/šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, a po potrebi i savjetovanje.

-Sljedeće akcije preventivnih pregleda u nizu zakazane su za petak, 12. jula i četvrtak, 25. jula, u vremenu od 15 časova i 30 minuta do 18 časova i 30 minuta ispred Centra za kulturu, precizira Sandra Milošević koja poziva građane da se u što većem broju odazovu ovoj akciji, jer, kako ističe, prevencija je neophodna svakoj osobi.

Semberija INFO/Dijabeta