TOKOM LJETA NAJUGROŽENIJI VOZAČI MOPEDA I MOTOCIKALA :: Semberija INFO ::

 

TOKOM LJETA NAJUGROŽENIJI VOZAČI MOPEDA I MOTOCIKALA


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana konferencija za novinare na kojoj su nadležni predstavili rezultate rada pripadnika Policijske uprave Bijeljina u okviru kampanje „101 ŽIVOT“, ostvarene tokom jula 2022. godine.

Prema evidencijama MUP-a Republike Srpske sa stanovišta bezbjednosti saobraćaja mjeseci jul i avgust su najkritičniji vremenski period u godini. Tokom jula 2022. godine na području nadležnosti PU Bijeljina evidentirano je 108 saobraćajnih nezgoda od čega su tri sa smrtnim ishodom, šest sa teškim a 28 sa lakim tjelesnim povredama dok je 71 saobraćajna nezgoda bila sa materijalnom štetom. U tri nezgode sa smrtnim ishodom poginule su četiri osobe: vozač mopeda, vozač četvorocikla, suvozač četvorocikla i vozač putničkog motornog vozila dok su u šest nezgoda sa teškim tjelesnim povredama nastradala tri vozača mopeda, jedan vozač motocikla, jedan vozač putničkog motornog vozila i jedan pješak.

Najugroženiji putni pravac u ovom periodu bila je dionica magistralnog puta Bijeljina – Banj brdo i put Suvo Polje – Janja. 

Pripadnici policije u ovom periodu organizovali su dvije regionalne akcije sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja kao i 12 lokalnih akcija na područjima nadležnosti policijskih stanica. Podneseno je pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 59 zahtjeva za pokretanje prekršajnog  postupka i izdata 2.853 prekršajna naloga. Iz saobraćaja je isključen361 vozač a kod najvećeg broja isključenih (305) utvrđena je prekomjerna količina alkohola u krvi.

Kampanja „101 ŽIVOT“ ima za cilj podizanje nivoa bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske promovišući saobraćajna kulturu i potrebu za poštovanjem saobraćajnih propisa. Obzirom da su nepropisna brzina kretanja vozila i vožnja u alkoholisanom stanju najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, iz Policijske uprave Bijeljina su još jednom apelovali na sve učesnike u saobraćaju da prilagode vožnju uslovima na putu i da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol.

Semberija info